top of page
Op. Dr. Gonca Oğurlu Pakay

Miyom Nedir? Miyom Belirtileri ve Tedavisi


Miyomlar rahimde görülen, rahimin düz kaslarından gelişen, iyi huylu tümöral yapılardır. 35 yaşın üzerindeki kadınların yaklaşık % 20 sinde miyom görülmektedir.Miyomlar düzgün sınırlı kitleler olup, rahmin farklı yerlerinde yerleşim gösterebilir ( subseröz, inrtramural, intrakaviter ve ya saplı vb gibi ) .




Menapozdan sonra hormon düzeylerinin azalmasına bağlı olarak miyom boyutlarında küçülme olmaktadır.Obez ve doğum yapmamış bayanlarda daha sıklıkla görülürler.Gebelikte boyutlarındaki artışa bağlı olarak ağrıya ve erken doğumlara neden olabilirler.




MİYOMLARIN BELİRTİLERİ NELERDİR?




Miyomlar sıklıkla belirti vermez.Jinekolojik muayeneler esnasında tesadüfen tespit edilirler.Ancak büyüklük ve yerleşim yerine bağlı olarak şu bulgulara neden olabilirler:




Adet kanamalarının fazla olması ve ya uzun sürmesi

Adet arası dönemde ara kanamalar

Karında şişlik ve ya ele gelen kitle

Tekrarlayan düşükler

Tüplerin girişini kapayarak kısırlığa neden olma

İdrar torbasına bası nedeniyle sık sık idrara çıkma

Karında ağrı, şişlik, hazımsızlık

Bağırsağa bası nedeniyle kabızlık

Miyom tanısı koymak kolaydır; pelvik muayene ve ultrasonografi ile rahatlıkla tanı alırlar.



MİYOM TEDAVİSİ NASIL OLUR ?


Miyomlar küçük ve şikayete neden olmadığı taktirde tedavi gerektirmezler.Miyomun tedavisi hastanın şikayetlerine ve gelecekte doğurganlık beklentisine uygun olarak şekillendirilmelidir.




Ancak belirgin bulgu veren ( düzensiz kanama- ağrı vs. ) ve ya gebe kalmayı etkileyebilecek kadar büyüklükte olan veya kanser şüpesi taşıyan miyomlar tedavi gerektirirler.




Ailesini tamamlamış, çocuk sahibi olmayı düşünmeyen, ileri yaştaki bayanlarda, rahimin büyük bir bölümü miyomlarla kaplanmış ise uygun tedavi rahimin alınması işlemidir.




Genç ve çocuk istemi olan bayanlarda miyom saptanır ve şikayetlere yol açmış ise o zaman myomun çıkarılarak rahmin korunması gerekir. Myomektomi ( myomun çıkarılması ) işlemi kapalı ( laporoskopik ), açık yada histereskopik yöntemle yapılabilir.Miyomların nasıl çıkarılacağının temel belirleyicisi miyomun büyüklüğü ve rahmin içindeki yerleşim yeridir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page