top of page

Nasıl bir burun yaptırmalıyım?


Burnun nasıl olması gerektiği tamamen bireysel faktörlere göre değişir. Hastanın istediği burun şekli fonksiyonu bozacak şekildeyse hekim tarafından uyarılmalıdır. Ancak; kişinin istediği burun ile hekimin anladığı burun şekli tamamen farklı olabileceği için, yapılacak işlemlerin kesinlikle çok detaylı bir şekilde konuşulması gerekir. Burnun fotoğrafları üzerinde yapılan değişikler iki boyutlu olduğu için tüm değişikliklerin anlaşılabilmesi için diğer hastaların değişim fotoğrafları da kontrol edilebilir.

Detaylı bir inceleme ve ortak bir karar sonucunda burnun şekli üzerinde hasta ve hekim ameliyat öncesi mutlak ortak görüşte olmalıdır . Çoğu zaman hastalar tarafından medyadan gösterilen değişik burun şekilleri kişinin anlatmak istediği hakkında ipucu verse de, hiçbir zaman o burnun aynısının yapılmasına dair bir öneride bulunulmamaktadır. Yüz bir bütündür ve burun da yüz ile beraber değerlendirilmelidir. Başka bir yüzdeki güzel bir burun, diğer bir yüz için kesinlikle uygun olmayabilir.

Burun estetiği öncesi değerlendirme nasıl yapılır?

Operasyondan önce yapılan görüşmelerde öncelikle hastanın mevcut burnu ile ilgili şikayetleri ve beklentileri değerlendirilir. Dış yapısı incelenen burnun, palpasyon ile burun kıkırdak yapıları hissedilir. Burun ucunda düşüklük varsa, parmak ile bası yapılarak düzeyi değerlendirilir. Hasta, normal ve kuvvetli şekilde olmak üzere nefes aldırılır, burun yan duvarlarının çökme derecesi belirlenir.

Burnun farklı açılardan fotoğrafları çekilir, ameliyat sonrası oluşacak muhtemel görüntü bilgisayar üzerinden oluşturulur. Daha önceden hastamızla aynı burun şekline yakın estetik burun ameliyatı yapılmış diğer hastaların da fotoğrafları gösterilerek ortak bir kanıya varılır.

Nefes alma problemi varsa, endoskopik cihaz yardımıyla burun içi yapıları ayrıntılı olarak kontrol edilir. Daha şiddetli vakalarsa sinüs filmi çekilmeli; polip, sinüzit, burun etleri ve deviye septum gibi sorunların varlığı tespit edilmelidir. Hem şekil bozuklukları hem de yapısal problemler, aynı operasyon esnasında iyileştirilebilir. Tüm incelemeler bittiğinde, hastanın kan tetkitleri tamamlanır anestezi ekibinnin de hastaya onay vermesi sonucu ameliyat günü planlanır.

Yeni burnumun şeklini ameliyat öncesinde görme şansım var mıdır?

Yeni burnun şeklini belirlemek ve anlamak için hem hastanın hem de doktorun görüşleri çok önemlidir. Ameliyat sonrasında gerçekleştirilecek olan burun görüntüsü photoshop yardımıyla hastaya gösterilir, burun şekli hakkında tartışılabilir. Yine hastaya benzer yapıda ameliyatların gerçek sonuçları gösterilerek ameliyat sonucu hakkında detaylı bilgi sahibi olmasına yardımcı olunur.

Burun estetiği operasyonu öncesi hazırlık nasıl yapılır?

Operasyondan 1 hafta önce aspirin ve türevi olan kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. Ancak, ilaçların sürekli kullanılması gerekiyorsa öncelikle reçete eden doktora danışılmalıdır. Ameliyat öncesi ve sonrasında bir süre boyunca sigara kullanılmaması önerilir. Kadınların menstrüasyon döneminde olmasının operasyon için herhangi bir sakıncası yoktur.

Operasyonun yapılacağı gün hastaneye gelmeden önce makyaj yapılmamalı, saç jölesi gibi ürünler kullanılmamalı, takı takılmamalı ve rahat kıyafetler giyilmelidir. Ameliyattan 6 saat önce yiyecek veya içecek tüketilmemelidir. Belirlenen saatten yaklaşık 1 saat öncesinde hastanede olmak, işlemlerin yapılmasını kolaylaştıracaktır.

Burun estetiği ameliyatında hangi anestezi kullanılır?

Estetik burun ameliyatları genel anestezi uygulanarak yapılır. Yalnızca burun ucunu kapsayan ameliyatlarda lokal anestezi veya sedasyon kullanılabilir. Genel anesteziyle yapılan operasyonlarda, hastanın tansiyonu ve nabzı istenilen şekilde ayarlanabilir, kan kaybı daha azdır. Yeni nesil anestezik maddeler oldukça geliştirilmiştir. Hastanın anestezinin etkisinden çıkma süreci daha konforludur.

Estetik burun ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

Estetik burun ameliyatları, işlem yapılacak bölgeye ve ihtiyaçlara göre değişiklik gösterebilir. Birçok ameliyat türü mevcuttur ve hangisinin tercih edileceği planlamalar sonucunda belirlenmektedir. Ameliyat tekniği olarak açık veya kapalı teknik kullanılır. Açık teknikte, burun deliklerinin ortasında bulunan ve kolumella olarak adlandırılan yapının derisinde ters V şeklinde kesi yapılmaktadır. Burun ucunun iyileştirmesi gereken durumlarsa, revizyonda, travmatik ve kırık burun ameliyatında tercih edilmektedir. Kapalı teknikte ise deride hiçbir kesi yapılmaz, işlem burun içinden kesi yapılarak yürütülür. Hastanın burun ucunda şekilsel bir bozukluk bulunmuyorsa, yalnızca burun kemiğinde çıkıntı mevcutsa kapalı teknik uygulanır.

Açık veya kapalı teknikte uygulanan burun ameliyatlarının büyük bir çoğunluğunda rekonstriksiyon olarak adlandırılan burnun yeniden yapılandırılması gerçekleştirilir. Operasyonda burundan çıkarılan fazla kıkırdaklar burnu sağlamlaştırmak ve hastanın rahat nefes alabilmesi için kullanılmaktadır.

Yapılan işleme ve sorunun boyutuna göre, operasyon süresi 2-3 saat arasında değişmektedir.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page