top of page

Obezite Ameliyatları Kaç Delikten Yapılır


Hastalarımızın pek çoğundan ameliyatın kaç delikten yapılacağına dair sorular alırız. Günümüzde obezite ve metabolik cerrahi ameliyatlarının hemen tamamı laparoskopik, yani kapalı yöntemle yapılmaktadır. Bazı özel durumlarda açık ameliyata geçmek veya direk açık ameliyat ile başlamak gerekebilir.


Kapalı ameliyatlarda hastaların karın duvarına birkaç mm lik delikler açılır. Buradan çeşitli enstrümanlar karın içerisine ilerletilerek ameliyat gerçekleştirilir. Karın duvarına açılan delik sayısı cerrahın eğitimi boyunca edindiği alışkanlıklara, yapılan ameliyat şekline ve hastanın anatomisine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Port sayısı 1, 3, 4, 5 veya daha fazla olabilir.


Hastalarımız tarafından port sayısı ile ameliyatın başarısı arasında ilişki kurulmaya çalışılır. Buradaki bakış açısı genellikle port sayısının azalması ile kalitenin artacağı yönündedir. Ancak; bu yanlış bir algıdır. Port sayısının azlığı veya çokluğu ameliyatın başarısını göstermez. Burada üzerinde durulması gereken nokta ameliyatın kaç delikten yapıldığı değil; hasta güvenliği ve ameliyatın doğru yapılmasıdır.


Obezite ve metabolik cerrahi ameliyatları kozmetik ameliyatlar değildir. Gerek morbid obezite gerekse diyabet, birçok hastalıkla birliktelik gösteren önemli hastalıklardır. Hedef, hastayı sağlığına kavuşturmaktır. Dolayısı ile kozmetik kaygılardan önce hasta güvenliği ön planda olmalıdır. Bu hem hasta hem de cerrah için geçerlidir.


Cerrah kozmetik kaygıları bir kenara bırakarak hastası için en güvenilir ameliyatı yapmalıdır.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page