top of page

Obezitede Diyet Tedavisi


Obezite tedavisinde ilk basamak mutlaka diyet tedavisi ve yaşam tarzının değiştirilmesi olmalıdır. Kişinin yaşı, cinsiyeti, alışkanlıkları, yandaş hastalıkları, laboratuar bulguları ve obezitesinin derecesi diyet düzenini etkiler. Bu nedenle her hastaya standart bir diyet önerisi vermek son derece sakıncalıdır. Her bir hasta için onun sosyal yaşantısına, metabolizma hızına, beslenme alışkanlıklarına ve sağlık durumuna özel, kalorisi ayarlanmış bir diyet planlanmalıdır. Obezite tedavisinde kullanılacak diyet kişiye özel olmalıdır.


Hazır ve matbu diyet listeleri ve lahana diyeti, şok diyet gibi sürdürülemez diyet programları dayatılmamalıdır. Diyet programlarında hedef, hastanın aç kalmadan, sık aralıklarla küçük porsiyonlar halinde yemek yemesini sağlamak ve metabolizmasını hızlandırmak olmalıdır. Hastalar, program boyunca beslenme uzmanlarının takibinde kalmalıdır. Diyet programlarının başarısı hastanın günlük yaşamında sürdürülebilir olmasına ve hastanın kendini kısıtlanmış hissetmemesine, mutlu şekilde, aç kalmadan kilo vermesine bağlıdır.


Kişiye özel diyet hazırlanmadan önce kişinin beslenme öyküsü alınmalı, bu bilgiler değerlendirildikten sonra hastaya özel bir diyet planı hazırlanmalı, hasta diyetin özellikli noktaları konusunda eğitilmeli ve izlenmelidir. Eğitim ve izleme ile desteklenmeyen diyetlerin uygulanması son derece zordur.


Obez hastanın tedavi programı, diyet, egzersiz ve davranış değiştirme terapisi olmak üzere üçlü bir program şeklinde olmalıdır. Bu nedenle tedavi süreci bir ekip tarafından yönetilmek zorundadır. Buna rağmen araştırmalar çok sayıda obez hastanın diyet programlarına uymakta zorlandığını ve birçoğunun bu programları yarıda bıraktığını göstermektedir.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page