top of page
Yazarın fotoğrafıDyt. Nuray Damla Noyan

POLİKİSTİK OVER SENDROMUNDA BESLENME


Polikistik over sendromu (PKOS), kadınların hormon düzeylerini etkileyen bir durumdur. PKOS'lu kadınlar normalden daha fazla erkek hormonu üretir. Bu hormon dengesizliği, adet dönemlerini atlamasına neden olur ve hamile kalmalarını zorlaştırır.

PKOS bir kadının yumurtalıklarını, östrojen üreten üreme organlarını ve adet döngüsünü düzenleyen progesteron hormonlarını etkiler. Yumurtalıklar ayrıca androjen denilen az miktarda erkek hormonu üretir.

PKOS, overleri ve yumurtlamayı etkileyen bir “sendrom” veya semptom grubudur. Üç ana özelliği:

• yumurtalıklarda kistler

• yüksek düzeyde erkek hormonları

• düzensiz veya atlanmış adet dönemi

Yumurtlama eksikliği östrojen, progesteron, FSH ve LH seviyelerini değiştirir. Östrojen ve progesteron seviyeleri normalden düşükken, androjen seviyeleri normalden yüksektir. Ekstra erkek hormonları adet döngüsünü bozar, böylece PKOS'lu kadınlar normalden daha az adet dönemi yaşar.

PKOS'lu kadınların yüzde 70'ine kadar insülin direnci vardır, bu da hücrelerinin insülini düzgün kullanamadığı anlamına gelir. Hücreler düzgün bir şekilde insülini kullanamadığında, vücudun insülin talebi artar. Pankreas, telafi etmek için daha fazla insülin yapar. Ekstra insülin, daha fazla erkek hormonu üretmesi için yumurtalıkları tetikler.

Obezite , insülin direncinin ana nedenidir. Hem obezite hem de insülin direnci, tip 2 diyabet riskinizi artırabilir.

PKOS'nun ortak belirtileri; adet düzensizliği

Aşırı kanama

Sırt karın ve göğüste kıllanma

Akne

Kilo alma

Erkek tipi kellik

Deri renginin koyulaşması ve baş ağrısı

PKOS ‘un yan etkileri ise ; kısırlık, metabolik sendrom, uyku apnesi, rahim kanseri, depresyon gibi durumlar oluşabilir.

Diyet ve yaşam tarzı nasıl olmalı:

PKOS tedavisi genellikle kilo kaybı, diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle başlar.

Vücut ağırlığınızın sadece yüzde 5 ila 10'unu kaybetmek adet döngüsünü düzenlemenize ve PKOS semptomlarını iyileştirmenize yardımcı olabilir. PKOS için diyetleri karşılaştıran çalışmalar, düşük karbonhidratlı diyetlerin hem kilo kaybı hem de insülin seviyelerini düşürmede etkili olduğunu buldu . Çoğu karbonhidratı meyvelerden, sebzelerden ve tam tahıllardan alan düşük glisemik indeks (düşük GI) diyeti, adet döngüsünü normal bir kilo verme diyetinden daha iyi düzenlemeye yardımcı olur.

PKOS tedavisi diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle başlar. Fazla kilonuz varsa, vücut ağırlığınızın sadece yüzde 5-10'unu kaybetmek semptomlarınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Tıbbi tedaviler ise: doğum kontrol hapı, diyabet ilacı metformin, klomifen veya cerrahi tedavidir.

DİYET TEDAVİSİ: PKOS ‘LU kadınların tip 2 diyabet gelişme ihtimali ve insülin direnci oluşumu nedeniyle diyabetik diyete benzeyen ZAYIFLATICI yeterli ve dengeli bir diyet yapmaları gerekir. Diyetin süresi hastaya göre değişkenlik gösterir. Yapılan son araştırmalar KIRMIZI ETİN fazla tüketiminin PKOS oluşumda büyük katkıda bulunduğunu göstermektedir Siz bayanlarda da bu belirtiler varsa hemen bir jinekolog ve diyetisyen tedavisi altına girmeniz gerekir. Sağlıklı günler dilerim.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Ödem Nedir?

Comments


bottom of page