Fısıltı gazetesi ve eksik bilgilenmeler nedeniyle prostat hastalıkları erkeklerin korkulu rüyası olmakta. Bu makalede yanlış bilinenler ve doğrularını söylemeye çalıştım.
YANLIŞ:Prostat hastalıktır.
DOĞRU: Prostat her erkekte bulunan meninin içerisindeki üremeye yardımcı bir sıvı salgılayan bir bezdir. Prostat idrar torbasının önünde yerleşir ve içerisinden idrar kanalı geçer. Meninin içerisinde prostat sıvısıda bulunmaktadır.
YANLIŞ:Ayakta işeme prostat hastalığına neden olur.
DOĞRU: Bu doğru değildir ve bununla ilgili bilimsel bir veri yoktur. Sadece dini inanç gereği doğru yapılması istenen bir davranışı yanlış bir bilgi ile anlatılması sonucu ortaya çıkmış bir rivayettir.
YANLIŞ:Sık tuvalete gidiyorum prostat kanseri olabilirmiyim?
DOĞRU: Sık işeme prostat büyümesinin bir yakınması olmakla birlikte idrar yolu enfeksiyonları,idrar torbası (mesane) hastalıklarında da görülebilmektedir. Prostat kanseri belirteci değildr. Prostat kanseri hiçbir bulgu vermeden de ortaya çıkabilir. Prostat kanseri teşhisi muayene ve labaratuar tetkikinde (PSA değeri) şüpheli sonuçlar sonucu yapılan biyopsi ile konulmaktadır. Bu nedenle her erkeği 50 yaşından itibaren , ailesinde prostat kanseri olanları 45 yaşından itibaren en az yılda bir prostat muayenesi amaçlı üroloji polikliniğine başvurmasını öneriyoruz.
YANLIŞ:Prostat hastalığı ilaçları cinsel fonksiyonları bozar.
DOĞRU: Prostat büyümesi için verilen ilaçların bir kısmı cinsel fonksiyonda azalma yapabilirken büyük bir kısmı cinsel fonksiyonları etkilemez. Hastanın durumuna göre ilaç tedavisi başlanmaktadır. Son yıllarda sertleşme problemi için kullanılan bazı ilaçlar aynı zamanda prostat büyümesinin neden olduğu yakınmaları da iyileştirdiği için kullanılmaya başlanmıştır.
YANLIŞ:Prostat ameliyatı cinselliği öldürür
DOĞRU: İyi huylu prostat büyümesi için yapılan prostat ameliyatlarından sonra çok nadir cinsel fonksiyon bozukluğu olur. Prostat kanserine yönelik yapılan cerrahilerde sinir hasarına bağlı daha yüksek oranda cinsel fonksiyon bozukluğu gözlenmektedir. Bunlarında tedavisi mümkündür. Genelde cinsel fonksiyon bozukluğu olanlarda daha önceden de şikayetler mevcuttur.
YANLIŞ: Açık prostat ameliyatı kapalıdan daha iyidir.
DOĞRU: Prostat ameliyatının şekline karar verilirken prostat volümü çok önemlidir. Yüksek volümlü prostatı olanlarda açık cerrahi ön plana çıkmaktadır. Son yılardaki teknolojik gelişmelerle paralel olarak özellikle plazmakinetik cihazlarların çıkmasıyla yüksek volümlü prostatlarda kapalı olarak ameliyat edilebilmektedir. Açık ameliyatın kapalıya üstünlüğü yoktur. Hatta hastanede kalış süresi, yara olmaması ve sondadan erken kurtulma kapalı ameliyatın avantajlarıdır.
Komentar