top of page

Ritm Bozukluğu - Aritmi Nedir?


Ritm bozuklugu, çarpintili kalp atimlarinin kisi tarafindan rahatsizlik verecek sekilde hissedilmesi halidir. Kalp atimlari hizli, kuvvetli, düzensiz, tekleme seklinde olabilir. Çarpinti hissi anlik, uzun veya kisa süreli olabilir. Her çarpinti hastalik isareti degildir. Üzülsek, heyecanlansak, öfkelensek çarpinti hissedebiliriz. Yattigimiz yerde kalp atimlarimizi daha fazla hissedebiliriz; bu durum normaldir.


Hipertansiyonu olan, kalp krizi geçirmis kisilerde, kalp-damar hastaligi olanlarda ve kronik akciger hastaligi olanlardaki çarpinti hissi önemli olabilir ve tibbi arastirma gerekir.


Çarpinti yakinmasi olanlara bazen “aritmi” tanisi konabilir.


Aritmi, kalpte görülen ritim bozukluklarinin genel adidir. Çok farkli aritmi çesitleri vardir; bunlarin bir çogu önemsizdir, ancak bazi aritmiler yasamsal önem tasiyabilir.


Aritmiler, sürekli veya gelip geçici olabilir. Aritmiler birkaç saniye kadar kisa sürebilecegi gibi, saatler veya günler sürebilir. Bazi aritmilerse kroniktir; yasam boyu devam edebilir.


Elektrik uyarisinin ortaya çikis sekline, kalp dokusuna yayilma özelliklerine ve kalp hizina göre çok çesitli aritmi tipleri vardir. Bunlarin ayrimi esas olarak elektrokardiyografi (EKG) ile yapilabilir. EKG kaydi elektrokardiyografi cihazi ile yapilir ve kalbin elektrik aktivitesini gösteren bir tetkiktir

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page