top of page

RİNOPLASTİ - BURUN ESTETİĞİ


Burun yüzün tam ortasında yer alan görünüm ve solunum açısından son derece önemli bir organdır. Rinoplasti (Burun Estetiği), en sık yapılan estetik işlemlerden biri olmakla birlikte aynı zamanda en zor estetik işlemlerden de birisidir. Rinoplasti ameliyatı her yönüyle çok iyi planlanmalı ve işlemler incelikle gerçekleştirilmelidir. Bu ameliyatla burnun boyutu küçültülebilir, varsa kemer kısmı alınabilir, burun ucunun şekli değiştirilebilir, burun delikleri küçültülebilir veya büyütülebilir, üst dudak ile burun arasındaki açı değiştirilebilir. Bu problemler yapısal olabileceği gibi geçirilmiş travmalara, operasyonlara da bağlı olabilir.Burun ameliyatları son yıllarda oldukça önemli değişimlere uğramıştır. Yıllar önce burun ameliyatlarının sadece estetik veya sadece fonksiyonel bir ameliyat olduğu düşünülüyordu. Bunun sonucunda da bazı Plastik Cerrahların burun ameliyatlarının sadece estetik yönüyle ilgilenmelerine neden oluyordu. Eğer fonksiyonel bir problem varsa onu da başka uzmanlık dalının gerçekleştirmesi gerektiği diye düşünülüyordu. Oysa rinoplasti bir form ve fonksiyon ameliyatıdır. Hasta hem rahat nefes alıp verebilecek hem de görünümünden memnun olacak. Hasta rahat nefes alıp veriyor ancak şeklinden memnun değil. Şekli kişini sosyal yaşamını olumsuz etkiliyor, öz güvenini kaybetmesine neden oluyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Aynı şekilde hasta burnunun şeklinden memnun ancak rahat nefes alıp veremiyor ve buna bağlı olarak da kişinin bir takım sağlık problemleri ortaya çıkıyorsa yine kabul edilebilir bir durum değildir.Estetik rinoplastide standart bir burun şekli yoktur. Burun, yüzde tek başına değerlendirilmemelidir. Yüzün diğer kısımlarıyla harmonisi önemlidir. Bir kişide çok güzel duran bir burun başka bir kişide aynı oranda güzel durmayabilir. Çene yapısı, elmacık kemikleri, yanak, alın ve yüz iskelet yapısıyla bir uyum içerinde olan burun güzeldir.


RİNOPLASTİ AMELİYATINI BEN NASIL YAPIYORUM VE SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Hasta operasyon kararını verdikten sonra ameliyat günü kararlaştırılıyor. Ameliyatları Ordu MEDİKALPARK ve Özel Ordu SEVGİ HASTANESİNDE yapıyorum. Ameliyattan 3-5 gün önce hasta tekrar kliniğime müracaat ediyor. Ameliyat planı tekrar gözden geçiriliyor, hastanın şikayetleri, soruları, beklentileri ve olabilirlik durumları tüm detayları ile tartışılıyor. Fotoğraf çekimleri yapılıyor ve ameliyatının yapılacağı hastaneye yönlendirilip ameliyat öncesi tetkikleri yapılıyor. Anestezi doktorunun onayından sonra ameliyat sabahı gelmek üzere hasta evine gönderiliyor. Hasta ameliyat sabahı en az 6-8 saatlik bir açlık süresi ile ameliyatı olacağı hastaneye müracaat ediyor ve yatışı yapılıyor.

Ameliyatı genel anestezi altında genelde açık teknikle olmakla birlikte uygun olan hastalarda da kapalı teknikle yapıyorum. Ameliyat ortalama 2 saat sürüyor. Ameliyat sonrası servise alınan hasta 3-5 saatlik açlıktan sonra önce sıvı gıdalarla daha sonra yarı katı gıdalarla beslenmeye başlıyor. Kişiden kişiye değişmekle birlikte ameliyattan sonra şiddetli ağrılar olmuyor. Ameliyattan sonra ilk 1-2 gün, saatte 10-15 dakika olacak şekilde alın ve yanaklara soğuk uygulanmasını öneriyorum. Bu şekilde hem ödemi azaltmak hem de rahatlamak hedefleniyor. Burun dışına 1 hafta kalacak bir atel uyguluyorum. Burun içine tampon genelde kullanmıyorum. Ancak istisnai vakalarda kullansam bile ortası delikli silikon tamponlardan kullanıyorum ve 1-3 gün içerisinde tamponu çekiyorum.

Sabah ameliyata alınan hastaları akşam, öğleden sonra ameliyata alınan hastaları ertesi gün taburcu ediyorum. Taburcu edilirken hastanın kullanması gereken ilaç ve burun spreylerini reçete ediyorum. 1 hafta sonra kontrole geldiğinde burundaki ateli, çıkarıp burun üzerinde 3 gün kadar kalacak bant yapıştırıyorum. Hasta taburcu edildikten sonra arzu ederse boyundan aşağısını, saçlarını da arkaya doğru olacak şekilde duş almasına müsaade ediyorum. Ameliyattan sonra kişi yaklaşık 10-15 gün içerisinde sosyal hayatına dönebiliyor. Ameliyattan sonra erken dönemde burun darbelerden korunmalıdır. Bu nedenle vücut teması gereken sporlardan ve gözlük kullanımından ilk 2-3 ay korunmalıdır. Uygun olan hastaların 1. 3. 6. ve 12. ayda kontrollere gelmelerini öneriyorum.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page