top of page
Yazarın fotoğrafı Op. Dr. Mürsel Çepni

SAÇ EKİMİ


Saç ekimi, saçların seyrek olduğu veya hiç olmadığı bölgelere daha çok ense kısmından olmak üzere göğüs, sırt, sakal gibi alanlardan alınan saç köklerinin transfer edilme işlemidir. Yaş, hormonal değişiklikler, bazı vitamin ve mineral eksiklikleri, stres, bazı sistemik veya kafa derisi hastalıkları ve ailede kelliğe yatkınlık gibi birçok faktöre bağlı olarak saç dökülmesi meydana gelebilir. Saç dökülmesi altta yatan bir nedene bağlı ise neden tedavi edilince dökülme de tedavi edilmiş olur. Ancak saç dökülmesinde daha çok genetik faktörler rol oynadığı için ve dökülme de kellikle sonuçlandığı için tek tedavisi saç ekimidir. Kellik sadece saç dökülmesi sonucu meydana gelmemekte bazen de yanık, travma, geçirilmiş saçlı deri hastalıkları veya operasyonlarına bağlı olarak da bölgesel kellikler oluşabilmektedir. Bu durumlarda da saç ekimi yapılabilmektedir.

Gelişen teknolojiyle birlikte Ülkemizde, özellikle son yıllarda saç ekimi büyük bir ivme kazanmış ve bu anlamda ülkemiz bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Bu duruma gelinmesindeki en önemli etken ise gelişen teknolojiyle beraber saç ekimi tekniklerinin de gereken yenilenme ve gelişmeyi başarmasıdır. Bunun sonucunda daha az izle, daha fazla sayıda kökle daha doğal sonuçlara kavuşulmuştur.


Saç Ekimi Nasıl Gerçekleştirilir?

Saç ekimi, sedasyon altında lokal anestezi ile steril şartlarda yapılan bir cerrahi işlemdir. Ekim yapılacak olan alanın büyüklüğüne göre 4-8saat sürebilmektedir. Saç ekiminde birçok teknik olmakla birlikte günümüzde daha yaygın olarak FUE (Folliküler Ünite Ekstraksiyon) yöntemi tercih edilmektedir. Bu yöntem üç aşamada gerçekleşir. Birinci aşamada ense bölgesindeki (ense bölgesinde yeterli saçı olmayanların göğüs ve sırt bölgesindeki) köklerin elektrikli bir mikromotor sayesinde tek tek alınması, ikinci aşamada ekim yapılacak alana kanalların açılması ve üçüncü aşamada da toplanan köklerin açılan kanallara tek tek transfer edilmesidir. Her bir kökte genelde 2 olmak üzere 1-4 arasında saç teli bulunur. Bu aşamalardaki en kritik noktalar;


Kökler alınırken köklere zarar vermemek

İdeal çaplardaki mikromotor uçlarını kullanmak

Kanalları açarken uygun açılarla eğer hastada mevcut saç varsa onları referans alarak onlarla aynı açılarda kanal açmak

Uygun çapta ve derinlikte kanallar açmak

Kökleri uygun açıda ve derinlikte açılan kanallara titiz bir şekilde yerleştirmektir.


Saç ekiminin doğallığı konusunda en önemli hususlardan birisi de ön saç çizgisinin planlanmasıdır. Ön saç çizgisi tabanı geniş ‘U’ şeklinde düzensiz sınırlı olmalıdır. Yıllar önce ön tarafta düzgün bir hat şeklinde yapılan saç ekimlerine sıkça rastlanılmakta idi. Bunun doğallıktan uzak bir görüntü olduğu fark edilince girintili çıkıntılı simetrik adeta testere dişi şeklinde ekimler yapılmaya başlandı. Oysa ön saç çizgisi girintili çıkıntılı olmalı ancak testere dişi gibi simetrik de olmamalıdır.

Saç ekimindeki doğal ve kalıcı sonuçlara ulaşmadaki en önemli unsurlardan birisi de bu kriterleri uygulamayla birlikte saç ekimini yapacak olan ekibin deneyimidir. Ekip tercihen bir Plastik Cerrah yönetiminde mutlaka sağlık kökenli kişiler tarafından yapılmalıdır. Çünkü bu bir cerrahi işlemdir ve cerrahi işlem de steril aletlerle steril koşullarda sağlık ekibi tarafından yapılır.


Saç Ekimi Sonrası Süreç Nasıl İşliyor?

Saç ekimi yapılacak olan alanın büyüklüğüne göre 4-8 saat süren işlemden sonra hasta kullanması gereken ilaçlarla ve birtakım önerilerle evine gönderilir. İlk bir iki gün göz altlarında ve yüzde bir miktar ödem olabilir. Mümkün olduğunca sırt üstü ve başın bir miktar yüksekte yatması tavsiye edilir. 3. veya 4. günde ilk yıkama yapılır. Yıkamadan sonra 1 hafta on gün süren bir bakım periyodu için hastaya tavsiyelerde bulunulur. 2-4. haftalardan sonra kabuklanmalar oluşmaya başlar ve saç köklerinin uçları dökülür. 3. aydan sonra saçlar yeniden çıkmaya başlar ve yaklaşık 9-12 ayda tamamen çıkmış olur. Saç ekiminde ilk yıkamadan sonra kişi normal sosyal yaşamına dönebilir.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Botox Nedir?

Comments


bottom of page