İsmini Yunanca ‘YAŞAM İÇİN’ için anlamına gelen “pro bias”tan alır.
Bağırsak florasını dengeleyerek insan sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Bulundukları konakçı için faydalı olan (non-patojen) bakterilerdir.
Son yıllarda sağlık otoritelerinin sıkça üzerinde durduğu probiyotiklerle ilgili pek çok çalışma literatürlere eklenmiştir. Vücudumuzdaki etkilerine genel olarak bakalım:
· Probiyotik bakteriler (dost bakteriler) vücutta antimikrobiyal maddeler üreterek, bağırsaklarda istenmeyen mikroorganizmaların çoğalma hızını kontrol ederler ve doğal floranın denge içinde bulunmasını sağlarlar.
· Probiyotikler immün sistemi destekler ve mikrobiyal patojenlere karşı direnci arttırırlar. Hastalık yapıcı bakterilerin etkinliğini azaltırlar
· İshal ve kabızlık durumunda etkilidirler, tedavi aşamasında sıkça başvurulan takviyelerdir.
· Bağırsaklarda B grubu vitaminlerin üretilmesinde görevlidirler.
· Kansere neden olan maddelerin zararlarını azaltırlar.
· Serotonin maddesinin salınımına yardımcı olarak depresyon ve stres üzerinde olumlu etki gösterirler.
· Kolesterol seviyesinin dengede tutulmasına yardımcı olurlar.
· Antibiyotik kullanımı sırasında ve sonrasında düzenli olarak kullanılan probiyotikler bozulan bağırsak florasını düzenler. Bu sebeple antibiyotik kullanımı esnasında probiyotik özellikteki besinler sıklıkla tüketilmelidir, ayrıca probiyotik takviyelere yer verilmesi önerilmektedir. (Hekim ve Diyetisyen Kontrolünde)
留言