top of page

Ses Tellerine Zarar Vermeyen Tiroid Cerrahisi


Hipertiroidi dediğimiz tiroid bezine bağlı fazla hormon salınımının birkaç sebebi bulunmaktadır. Toksik nodüler guatr da bu sebeplerden birisidir. Bu hastalıkta tiroid bezindeki nodül bağımsız bir şekilde normalden çok daha fazla tiroid hormonu üreterek vücuda salgılamaktadır. Bu hastalara ilk olarak uygun ilaç tedavisi başlanmalı ve hormon düzeyi normal hale getirilmelidir. Toksik nodüler guatr zemininde kanser gelişme ihtimali çok düşüktür ve tiroid bezinin iyi huylu hastalıklarındandır.


Tiroid bezi ameliyatı öncesi bilgilendirme için konuştuğumuz hastalar bize sıklıkla iki soru yöneltmekte. Bunlardan ilki ‘Ses tellerim zarar görüp sesim kısalacak mı?’ Bir diğeri ise ‘Ameliyata bağlı boynumda yara izi kalacak mı?’ Tiroid bezi hastalıklarının cerrahi tedavisinde ses tellerini uyaran sinir risk altındadır. Ameliyat sırasında bu sinirin olumsuz etkilenmesi ses kalitesinde bozukluğa ve hatta ses kısıklığına ve yutma problemlerine neden olabilmektedir. Tiroid ameliyatları sırasında kullanılan sinir monitörü, ses tellerini uyaran ve ameliyat esnasında sesli ve görüntülü olacak şekilde bize uyarı veren bir sistemdir. Sinir monitorizasyon sistemi sinirin hem bulunmasında hem de korunmasında katkıda bulunabilmektedir. Ayrıca bu sistem ile ameliyat bitiminde ses tellerini uyaran sinirin korunduğu da teyit edilmektedir.


Tiroid hastalıklarının görülme sıklığı tüm dünyada kadınlarda daha fazladır. Özellikle kadın hastalarımız tarafından ameliyat sonrası boyunda yara izi kalıp kalmayacağı sorusu bize sıklıkla yöneltilmektedir. Klasik tiroid ameliyatları sonrası boyunda yara izi kalmaktadır. Endoskopik (kapalı) tiroidektomi yöntemi ile tiroid ameliyatı boyundan herhangi bir kesi yapmadan gerçekleştirilebilmektedir. Bu yöntemde her iki koltuk altı ve meme başı kenarında 5 mm’lik kesiler yapılarak endoskopik aletler yardımı ile ameliyat yapılmaktadır. Böylece özellikle kadın hastalar için önemli olan kozmetik açıdan iyi sonuç vermektedir. Bunun yanısıra endoskopik yöntemde kullanılan kamera yardımı ile anatomik yapılar çok daha büyük görülmekte ve ses tellerine giden sinir ve paratiroid bezleri gibi ameliyat sırasında korunması gereken yapıların tanımlanması kolaylaşabilmektedir.


Koltukaltından yapılan tiroid(guatr) cerrahisi ile izsiz ve ses telleriniz zarar görmeden günlük yaşantınıza geri dönebilirsiniz.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page