top of page

Sinüs Lifting


Sinüs Lifting Nedir?

Sinüs üst çene üzerinde azı dişlerimizin yakınındaki anatomik boşluklara denir. Sinüsün görevi kafatasının ağırlığını azaltmak, sesin oluşumunu sağlamak ve aldığımız havanın nemlenmesini temizlenmesini sağlamaktır. Bu bölgede kaybedilen dişler yerine protez veya implant gibi uygulamalar yapılmadığında kemik kayıpları oluşur ve sinüsde sarkmalar meydana gelir. İmplant yapım aşamasında bu sarkmalar sorun teşkil ettiği için bunların kaldırılması ve boşluğun kemik greftiyle doldurulması gerekir. Bu işleme sinüs kaldırma (sinüs lifting) ameliyatı denir. Sinüs lifting amelitı ile kemiğin içine tam olarak yerleştirilmesi gereken implantın boyu ve genişliği için yeterli hacim yaratılır. Yeterli kemik hacmi elde edildikten sonra implant güvenle yapılabilir. Sinüs lifting gerektiren implant tedavilerinde konunun uzmanı olan çene cerrahlarının bu işlemi yapması son derece önemlidir.


Sinüs Lifting Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

İşlem tek seansta ve lokal anestezi altında yapılır. Hastanın üst çenesinin yanak tarafından bir pencere açılır ve sinüs mukazası yukarı doğru itilir. Buradaki boşluğun içine kemik tozu (greftleri) doldurulur. Yaklaşık yarım saat süren bu operasyon sonrasında ağrı kesici ile geçebilecek hafif ağrılar oluşabilir.


Kemik tozunun kemikleşmesi için 6 ay gibi bir süreç geçmesi gerekir. Bazı durumlarda sinüs lifting operasyonu sırasında da implant yerleştirilebilir.


Sinüs Lifting Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Operasyon gününü takiben hasta ilk 2 gün tükürme hareketi yapmamalı, basınçlı biçimde ağız çalkalaması yapmamalı, hıçkırma ve burnu temizleme hareketleri yapmamalıdır.

Ağız hijyeni operasyon sonrası çok önemlidir. Bu nedenle operasyondan bir gün sonra diş fırçalanabilir. Fırçalama işlemi ameliyat sonrasına uygun, yumuşak fırçalarla yapılmalı, dikişlerin üzeri de hafif baskıyla fırçalanmalıdır.

Ameliyat sonrası ilk 2 gün sıcak yiyecek ve içecekler önerilmez, yine ilk gün duş alınması sakıncalıdır. Bunların dışında ilk 2 gün çay, kahve, alkol, asitli, baharatlı gıdalar önerilmez.

Sinüs Lifting işlemi sonrasında hasta ağzına konan tamponları 30-45 dk ısırmalıdır. Operasyon sonrası derhal buz uygulamasına başlanmalı ilgili bölgeye 5dk aralıklarla buz kompresi yapılmalıdır.

Ayrıca sinus lifting işlemi sonrası asla sigara içilmemelidir.

Operasyon sonrası ilk bir hafta spor yapmak, deniz veya havuza girmek önerilmemektedir.

Operasyonu takiben dikişler 10. günde alınır. O zamana kadar hekim tarafından önerilen ilaçlar eksiksiz olarak kullanılmalı, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanmaktan kaçınılmalıdır.

Operasyon günü gece uyuyana kadar buz kompresine devam edilmelidir. Sinüs lifting işleminde kemik tozu gibi biyomateryaller uygulandığından tükürmemek çok önemlidir.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page