top of page
Yazarın fotoğrafı Dyt. Fatma Altıntaş Kaplan

Sonbaharda Beslenme


VÜDUNUZU KIŞA HAZIRLAYIN !!



Mevsim Geçişlerinde Beslenme Önerileri




Sonbahar bir geçiş mevsimi bu nedenle vücudumuz için kışa hazırlık dönemi dememiz mümkün. Vücudun kışa hazırlığı, hastalıklar, bağışıklığın zayıflaması derken sonbahar keyfini süremeden geçip gidiyor. Bir de tatiller, bayramlar derken yazdan kalma kilolar ile biraz sıkıntılı bir dönem olarak geçebiliyor.




Havaların daha erken kararması, güneşin yerini yağmurların alması ve soğukların gitgide artıp, işlerin yoğunlaşması dolayısıyla gelişen halsizlik, isteksizlik, mutsuzluk sonucu aşırı yeme atakları da gelişebiliyor. Bu dönemde beslenme çok daha önem kazanıyor.




Günlük diyetimizde yapacağınız küçük ve olumlu değişiklikler ile sağlığımıza çok büyük yatırımlar yapılabilir.


• İnsan vücudunun gün içinde 50 kadar besin öğesini ihtiyacı vardır. Bunun için Karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitaminleri dengeli ve yeterli miktarlarda almaya dikkat edin.




• Özellikle besin çeşitliliği bu dönemde önem taşımaktadır. Örneğin yemek yediğiniz tabağı göz kararı 4 bölüme ayırın ve değişik besin gruplarını, antioksidan kapasitesi yüksek değişik renkte besinleri aynı tabakta tüketip besinlerin etkileşiminden faydalanın.




• Mevsim geçişleri; metabolizma hızının değişmesine, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve dolayısıyla hastalıkların ortaya çıkışına zemin hazırlamaktadır. Bu dönemde vücut direncini arttırmak için antioksidan olarak da görev yapan A, C, E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum gibi mineraller ile ayrıca omega – 3 ve omega – 9 yağ asitlerinden yeteri kadar almak gerekir.




A vitamini; Yumurta, süt, balık, havuç, kayısı gibi sarı, domates gibi turuncu ve ıspanak, brokoli, kabak gibi yeşil sebze ve meyvelerde bulunur.


C vitamini; Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi, kuşburnu gibi besinlerde bulunur.


E vitamini; yeşil yapraklı bitkiler, yağlı tohumlar ve bunlardan elde edilen yağlar, sert kabuklu meyveler (fındık, ceviz, badem vb.) tahıl taneleri ve kuru baklagillerdir. Et, yumurta ve balıkta da bir miktar E vitamini vardır. Tohumların özünde (embriyosunda) yer alır. En zenginleri, yağlı tohumlardır.


Selenyum; tüm deniz ürünleri, mantar, susam, Tam tahıllar, deniz ürünleri, sarımsak ve yumurta selenyumun en iyi kaynaklarıdır.


Çinko; İstiridye, buğday ürünleri, susam ve ayçiçeği çekirdekleri, badem, yağsız et, tavuk, hindi, çinko kaynaklarıdır.


Magnezyum; yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, sert sular, muz, avokado, kakao, çikolata, fındık, ceviz ve kabak çekirdeği gibi yiyecekler magnezyumun önemli kaynaklarıdır.


Omega 3; yağlı balıklar olan somon, ringa, sardalye, ton, uskumru, yağlı tohumlar olan ceviz, badem, soya filizi, nohut, keten tohumu, kuş üzümü ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.


Omega 9; zeytinyağı en iyi kaynağıdır.


• Bu aylarda özellikle sigara içenlerin içmeyenlere göre iki kat fazla C vitamini tüketmesi gerekmektedir.


• Izgara, buğulama, haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.


• Kendinizi mutsuz hissediyorsanız muz, taze sıkılmış meyve suları, ceviz, fındık, badem ya da 1-2 parça bitter çikolata da ara öğünlerde tüketilebilir.


• Havaların soğumasıyla birlikte vücut ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek için harcamış olduğu enerji miktarını düşürür. Kilo almak istemiyorsanız aldığınız kalori ile yaktığınız kalorinin eşit olması gerekmektedir. Dolayısıyla miskinlikten kurtulup mutlaka haftada 2 -3 kez fiziksel aktivite yapılmalıdır.


• Lif tüketimini dengeleyebilmek için kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri, sebze ve taze/kuru meyveler tüketilmelidir.


• Alınan tüm toksinleri vücuttan uzaklaştırabilmek için 8 -12 bardak su içilmelidir.




Egzersiz planı yapın. Alışverişi gözden geçirin: Sonbaharda enerjinizin düşmemesi ve stresi kontrol etmek için B grubu vitaminlerinden zengin beslenin. Diyet tuzaklarına düşmeyin. Yaz kilolarından kurtulmak için telaş içinde olabilirsiniz, ama size zarar verebilecek programlardan uzak durun! Metabolizmanızda oluşabilecek kalıcı bir hasar, ömür boyu kilo problemi yaşamanıza sebep olabilir.




SAĞLICAKLA..

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Ödem Nedir?

Comments


bottom of page