top of page

Sperm Detoksunun Faydaları Nelerdir ?


Sperm detoksunun faydaları günümüzde en merak edilen konuların başında gelmektedir. Erkeklerde infertiliteye yani kısırlık sorunlarına düşük sperm üretimi, şekilsiz sperm veya düşük sperm motilitesi neden olabilir. Çoklu doymamış yağlar gibi temel besin maddelerini tüketmek, erkeklerde döllemeye artırmaya yardımcı olabilir ve gebelik oranını artırabilir.

Erkeklerde kısırlığa sebep olabilen faktörler şunlardır:

Düşük sperm üretimi

Kalitesiz sperm

Hareketliliği az sperm hücreleri

Bununla birlikte, infertiliteden genellikle birden fazla faktör sorumludur. Örneğin, eğer sperm sayısı çok yüksekse, düşük hareketlilik fark yaratmayabilir. Aynı şekilde, sağlıklı spermde düşük, ancak yoğun sperm sayısı hızlı, ileri hareketle genellikle bir problem değildir. Kısırlık problemi, spermlerin anormal şekilde olduğunda veya vücutta yeterince sperm üretilmediği zaman etkili bir şekilde hareket etmediği zaman ortaya çıkar.

Şaşırtıcı bir şekilde, yaşam tarzı seçimleri; sperm kalitesini, miktarını etkiler. Bunlar, her gün yaptığınız seçimlerdir – yediğiniz gıdalar, stres seviyeleriniz ve endüstriye veya rekreasyonel toksinlere maruz kalma gibi. Kısırlık sinir bozucu ve yorucu olabilse de, sağlığınızı korumak için önlem alınmasının sizi daha verimli hale getireceğini bilmek çok güzel olabilir.

Sperm üretimi nasıl yapılır?

Sperm üretimi beyindeki bezlerden sinyaller, böbrek üstünde oturan adrenal bezlerden gelen sinyaller ve birincil erkek üreme hormonu olan testosteron sinyallerini içerir. Sperm üretimini korumak için büyük miktarlarda testosteron gerekir – eğer testosteron seviyeleri düşerse sperm kalitesi ve miktarı da düşer.

Fiziksel, zihinsel ve duygusal stresin her biçimi vücudun beynin, böbreküstü bezlerinin ve testis bezleri arasında geriye ve geriye doğru ilettiği üreme mesajları alır. Zayıf beslenme ve xenoestrojenler (yanlış, dış östrojen) gibi toksinlere maruz kalma, üreme hormonlarını bozabilir ve sperm üretimine müdahale edebilir.

Sperm detoksunun faydaları hakkında:

Sağlıklı yağ tüketin:

Araştırma diyet eksikliklerinin ve oksidatif stresin döllenme ve gebeliği önemli derecede etkileyebileceğini göstermektedir. Avustralya’da Newcastle Üniversitesi’ndeki bilim adamları, 2007’de sağlıklı yağ ihtiyacını vurgulamıştır. Sperm şeklini, sperm hareketini ve doğurganlığı etkileyen sıvı bir plazma membranı oluşturmaları gerekir. Ne yazık ki, PUFAlar özellikle oksidatif strese duyarlıdır. Vücuttaki oksidatif yükü artıran yaşam tarzı seçenekleri, sigara içme, alkol tüketme ve önceden okside edilmiş PUFA’lar içeren işlenmiş gıdaların tüketilmesi gibi faaliyetleri içerir.

Vücut ekolojisi önerisi:

Çoklu doymamış katı yağların güvenilir bir kaynağını bulun ve diyetinizi tamamlayın. Sağlıklı çoklu doymamış yağlar açısından yüksek beslenin, bu da sperminize gelişmek için ihtiyaç duydukları ham maddeleri verir.

İstiridye tüketin:

İstiridye çinko denilen mineral açısından zengin. Sadece çinko takviyesi alabilirken aradığınız besin maddelerini içeren yiyecekleri tüketirken, bu besleyicilerin kullanımına ve verilmesine yardımcı olan kofaktörlerle de uzaklaşırsınız. 2009’da Beslenme Araştırması’nda yayınlanan bir araştırma düşük seviyelerde çinkonun erkeklerde infertilite ile ilişkili olduğunu tespit etmiştir. Bunun bir nedeni, çinkonun oksidatif stresin arkasındaki suçlu olan serbest radikalleri süpürmeye yardımcı olması nedeniyle olabilir.

C vitamini üzerine odaklanın:

Vitamin C, spermleri serbest radikallere ve oksidatif strese karşı koruyan önemli bir antioksidandır. Oksidatif stres bir spermin tuttuğu DNA’ya zarar verebilir. Araştırmalar, kısırlık sorunu yaşayan erkeklerde C vitamini düzeylerinin önemli ölçüde azaldığını bulmuştur. Düşük vitamin C durumu, azalmış motilite ve anormal morfoloji (veya şekil) ile ilişkilidir.

Folate ve B12’den zengin gıdalar:

Araştırmacılar, Rotterdam’daki Hollanda Tıp Merkezi’nde, folat ve B12 vitamininin kandan erkek üreme organlarına aktarıldığını ve bu besinlerin üreme alanında oynadığı önemli rolü vurguladığını keşfetti. Ayrıca, B12 konsantrasyonu, sperm konsantrasyonuyla güçlü şekilde paralellik gösterir. Diğer araştırmalar, düşük folat seviyelerinin sperm DNA’sına zararlı olduğunu gösteriyor.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page