Bu yöntemin en önemli avantajı anne adayının doğuma dair yaşadığı stresi belirgin bir seviyede azaltıyor olmasıdır. Bu nedenle özellikle doğum noktasında endişe ve stres yaşayan anne adayları için suda doğum metodu çok daha cazip bir seçeneğe dönüşebiliyor. Genel olarak bu doğum yönteminin avantajlarını kısa bir liste halinde aktarabiliriz:
Doğum sancılarının hafiflemesini sağlar
Sadece anne adayını değil bebeği de rahatlatır
Su içerisinde vücut ağırlığı daha az hissedilir ve bu da anne adayının doğum sırasında daha rahat hareket etmesini sağlar
Doğum süresi daha kısa olur
Vücudun endorfin salgılamasını sağlar ve bu da ağrıların daha az hissedilmesi anlamına gelir
Bebeğin çıktığı doğum kanalının yumuşamasını sağlar ve bu sayede doğum kanalının esnekliği biraz daha artabilir
Doğum sırasında epizyotomi yani kesi uygulanma olasılığı daha düşük olur
Suni sanç uygulanma ihtimali azalır
Elbette yukarıda sıralananlar suyun içinde doğumun en çok ön plana çıkan avantajlarıdır. Bebeğin anne karnından dış ortama daha yumuşak bir geçiş yapmasını sağlıyor olması da önemli bir avantaj olarak değerlendiriliyor.
Suda Doğum Nasıl Yapılır?
Öncelikle anne adayının suyun içinde doğum için uygun bir aday olup olmadığının belirlenmesi için bazı kontroller yapılır. Suda doğuma engel olabilecek bir durum saptanmadığında doğum planlaması gerçekleştirilir. Bu esnada anne adayına bazı bilgiler de verilmelidir. Anne adayı doğum sırasında yapması gerekenleri aldığı bu eğitimle öğrenir.
Doğum başladığında sıcak su dolu küvet hazırlanır ve küvetteki suyun sıcaklığı da sürekli olarak kontrol edilir. Anne adayı küvete alınır ve eğitimde öğrendiği doğru nefes alma teknikleri sayesinde doğum sürecini çok daha rahat tamamlar. Bu esnada sıcak suyun etkisi ile vücutta endorfin salgılanır.
Endorfin hormonu ağrıların azalmasına yardımcı olur. Teknik açıdan bakıldığında suda doğumun klasik vajinal doğum yönteminden daha farklı bir aktivite olmadığını belirtebiliriz. Sadece doğum su dolu küvette gerçekleştirilir. Anne adayının suda doğumda ekstra bir eylemde bulunması ya da anne adayına vajinal doğumdan farklı olarak ekstra bir müdahalede bulunulması gerekmez.
Suda Doğum Sancılı Mı?
Bu konuda önemli bir unsurun altını çizmek gerekiyor. Anne adayları suda doğum yaptıklarında hiçbir şekilde ağrı ya da sancı hissetmeyeceklerini düşünebiliyor. Ancak bu bilgi doğru değildir. Elbette doğum esnasında sancı ve ağrı olacaktır ancak suyun etkisi sayesinde sancılar çok daha düzenli olurken ağrılar da daha hafif düzeydedir.
Dolayısıyla suda doğumun ‘ağrısız doğum’ olarak algılanmaması gerekiyor. Anne adayının suda gerçekleştirilen vajinal doğum sırasında hiçbir ağrı hissetmemesi ya da hiçbir şekilde sancı hissinin olmaması mümkün değildir. Bu arada suyun için de doğum yönteminin sanıldığı kadar yüksek rakamlardan oluşan bir bütçe gerektirmediğini belirtelim.
Suda Doğum Faydaları Nelerdir?
Anne adayı açısından suda doğum yönteminin stresi ve gerginliği azaltan bir metot olduğuna değinmiştir. Bu doğum yöntemi diğer doğum teknikleri ile kıyaslandığında benzer oranda riskler taşıyor. Dolayısıyla kadın hastalıkları ve doğum uzmanının da onay vermesi durumunda güvenle tercih edilebilen yöntemlerden biridir. Sıcak su içerisinde gerçekleştirilen doğumda anne adayının vücudundaki kan akımı artıyor. Bu sayede rahimdeki kasılmalar da çok daha düzenli oluyor.
Sıcak suyun olumlu etkisi sayesinde bebeğin doğumu sırasında meydana gelebilecek vajina yırtılması gibi riskler de çok daha düşük oluyor. Bilindiği gibi bebekler anne karnında su dolu bir kese içerisinde yer alır. Bebeğin dünyaya geldiği sırada benzer sıcaklıkta su dolu bir ortamla karşılaşması da bebek üzerinde olumlu bir etki yapıyor.
Yapılan araştırmalar bu doğum yönteminde bebeklerin dünyaya geldiğinde daha sakin olduğunu ve daha az ağladığını ortaya koydu. Sıcak su vücut üzerinde sakinleştirici bir etkide bulunurken kasların rahatlamasını da sağlıyor. Kasların rahatlaması ise vajinal doğumun çok daha kolay yapılmasına olanak tanıyor. Sonuç olarak bu doğum yöntemi çok sayıda farklı açıdan fayda sunan metotlardan biridir.
İlk Doğum Suda Olur Mu?
Elbette ilk doğum da suda doğum yöntemi ile yapılabilir. Aynı zamanda daha önce bu doğum yöntemini tercih etmeyenler, sezaryen ile doğum yapmış olanlar da gebelik takibini yapan doktorun onayı ile suda rahatlıkla doğum gerçekleştirebilir. Bu doğum yönteminin tercih edilmesi için mutlaka daha önce normal doğum yapmış olma şartı aranmaz.
Hangi Durumlarda Suda Doğum Uygun Değildir?
Halk arasında dileyen herkesin suda doğum yapabileceği yönünde bir inanış da bulunuyor. Ancak maalesef bu doğum yönteminin her anne adayı için uygun olduğunu belirtmek mümkün değildir. Çoğul gebeliklerde ve aynı zamanda 37 haftadan önce gerçekleşen doğumlarda bu doğum yönteminin tercih edilmesi önerilmiyor.
Anne adayında herhangi bir nedene bağlı olarak enfeksiyon bulunuyorsa bu durumda da söz konusu doğum yönteminin tercih edilmesi mümkün olmaz çünkü bebek bu enfeksiyondan zarar görebilir. Anne adayında vajinal kanamanın mevcut olması durumunda da farklı bir doğum yönteminin tercih edilmesi gerekecektir.
Tüm bunlarla birlikte suyun için de doğumun yapılabilmesi için bebeğin doğum pozisyonu almış olması gerekiyor. Henüz bebekte doğum pozisyonu yoksa ancak doğum başladıysa bu durumda suda doğumun yapılması mümkün olmaz. Son olarak doğum kilosunun yüksek olması durumunda da söz konusu doğum yönteminin önerilmediğini belirtelim. Bazı spesifik durumlarda da doktorunuz bu yöntemi önermeyebilir. Bu durumda doktorunuzun önerilerini ve uyarılarını dikkate almanız, önerilen doğum yöntemini tercih etmeniz çok daha akılcı bir seçim olacaktır.
Suda Doğumu Kimler Yapabilir?
Yukarıda bahsedilen durumların mevcut olmaması ve aynı zamanda gebelik takibini yapan kadın hastalıkları ve doğum uzmanının onaylaması durumunda tüm anne adayları suda doğum yapabilir. Bu konuda doktorunuza danışabilir ve uygun bir aday olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Comments