top of page
Yazarın fotoğrafıOp.Dr Levent Ceyhan

Sünnet Hakkında Bilmek İstedikleriniz?

Sünnet nasıl ve nerede yapılır? Doğru Sünnet ameliyathane koşullarında, deneyimli uzman bir hekim tarafından, cerrahi koşul ve prensiplere uyularak yapılmalıdır. Evde yapılan sünnetler son dönemlerde azalma göstermiştir, fakat kırsal kesimlerde bu uygulama hala devam etmektedir...

Sünnet nasıl ve nerede yapılır?

Doğru Sünnet ameliyathane koşullarında, deneyimli uzman bir hekim tarafından, cerrahi koşul ve prensiplere uyularak yapılmalıdır.

Evde yapılan sünnetler son dönemlerde azalma göstermiştir, fakat kırsal kesimlerde bu uygulama hala devam etmektedir.

Toplu Sünnetlerde de gerekli fiziki koşulları sağlanmadığı için önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Doğru bir şekilde Sünnet, Cerrahi asepsi ve antisepsi kurallarına uyulmak şartı ile, deneyimli ve eğitimli uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir

Bebekler doğumdan bir gün sonra sünnet edilebilir. Ancak bebekte doğuştan bir Penis anomalisi var ise daha sonra sünnet derisi onarımında kullanılacağı için yeni doğan sünneti uygulanmaz.

Sünnetin hangi yaşta yapılmasına gelirsek, yukarıda da anlattığımız gibi ”Sünnet, yaparken ameliyathane koşulları, deneyimli bir uzman ve cerrahi şartlara uyarak yapılır ve sonrası yara bakımı uygun bir şekilde yine kurallar çerçevesinde yapılır ise Sünnet her yaşta yapılabilir.

Bebekler en erken ne zaman sünnet edilebilmektedir?

Bebekler doğduktan sonra en uygun olduğu zamanda Sünnet yapılabilir. Fakat ideal olan doğumu takip eden gün sonrası yapılması genelde hekimlerin kişisel ortak görüşüdür.

Çocuklarda Sünnet

Sünnet ülkemizde geleneksel olarak uygulanan cerrahi bir işlemdir. Sünnet derisinin darlığı (fimozis) ve sık idrar yolları enfeksiyonu geçirme dışında sünnet isteğe balı olarak yapılmaktadır.

Cerrahi Sünnet

Kliniğimizde klasik cerrahi dikişli sünnet yöntemi uygulanmaktadır. Lokal anestezi uygulandıktan sonra Sünnet derisi bisturi(ameliyat bıçağı) ile kesilir. Kanamalar cerrahi iplik ile bağlanarak veya bipolar koter yardımıyla durdurulur. Cilt ile mukoza ağızlaştırılarak dikilir. Bu dikişler emilebilir olduğundan alınmasına gerek kalmaz ve bir ay içinde kendiliğinden eriyerek düşerler. Tüm dünyada yüzyıllardır kullanılan en güvenli yöntemdir.

Sünnet ne zaman yapılmalıdır?

Sünnetin yapılma yaşı ile ilgili olarak belirlenmiş bir fikir birliği yoktur. Ancak sıklıkla sünnet Yeni doğan dönemini geçiren bir ayını geçen ve 1 yaşına kadar ve sonrasında ise 7 yaşından sonra yapılmasını tavsiye edilmesine rağmen ülkemizde hemen hemen her yaşta Sünnet

yapılabilmektedir .

Yeni doğan sünneti yapılmalı mı ?

Yeni doğan sünneti çocuk cerrahisi tarafından önerilmemektedir. Bebek 1 ayını geçtikten sonra sünnet yapılmasında sakınca yoktur .

Bir yaşına kadar sünnet yaptıralım mı?

1 aydan, 1 yaşına kadar bebekler ve çocuklar sünnet yaptırılmasında sakınca yoktur.

Sünnet kim tarafından yapılmalıdır

Sünnet eğitimli uzman bir Çocuk Cerrahisi Uzmanı tarafından yapılması gereklidir.

Fıtık ve inmemiş testis ile birlikte sünnet yapılmalı mı?

Kesinlikle evet Çocuğunuzun anestezi alması sırasında ek bir cerrahi işlem olan sünnet de

beraberinde yapılması, yaşama ihtimali olan travmayı engelleyecektir.

Sünnet yapılırken uygulanan anestezi yöntemleri Lokal anestezi dediğimiz Pipinin bölgesel olarak uyuşturulması işlemidir. Özellikle yeni doğan sonrası 1 yaş çocuklarda bu yöntem tercih edilmektedir. Aynın şekilde bizlerde bu yöntem ile Sünnet yapmayı tercih etmekteyiz.


Genel anestezi yönteminde ise sünnet olacak çocuk Anestezi Uzmanı Dr. Tarafından yaklaşık 15 dakika sürecek bir anestezi ile Sünnet çocuğu uyutmaktadır. Bu yöntem Sünnet öncesi ayrıntılı bir hazırlık gerekmektedir.

Sünnet sonrası karşılaşılan sorunlar nelerdir ?

Sünnette en sık karşılaşılan sorun KANAMA dır. Sonrasında ehil olmayan ellerde yapılan yanlış

Sünnet Enfeksiyon iyileşme sonrası yapışıklıklar oluşmaktadır.

Sünnet öncesinde Anne ve Babaların dikkat etmesi gereken durumlar nedir?

Bebekler bir ayını geçmişler ise sünnet olabilme ayına girmiş demektir ek bir rahatsızlık ve

gereklilik yok ise mutlaka konusunda, özellikle sünnet konusunda eğitimli tecrübeli ve başarılı olan bir Çocuk Cerrahı Uzmanını mutlaka tercih etmeleri gerekmektedir. Sünnet yaptırmadan

önce mutlaka uzmana götürüp bir ön muayene yapılması ve bilgi alınması gerekmektedir. Bu şekilde bilinçli bir şekilde olan yaklaşım gelecekteki muhtemel sorun ve rahatsızlıkların önüne geçecektir.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page