top of page

Sünnet Nasıl Yapılıyor?

Kliniğimizde dünyada kabul görmüş klasik tekniklerin yanında yenilikçi ve modern sünnet yöntemlerini de başarıyla uyguluyoruz.

Kliniğimizde dünyada kabul görmüş klasik tekniklerin yanında yenilikçi ve modern sünnet yöntemlerini de başarıyla uyguluyoruz. Hangi tekniğin seçileceği konusunda; hastanın yaşı, penis anatomisi, varsa yandaş sağlık sorunları, ailenin tercihi gibi faktörlere göre karar veriyoruz.


Bütün sünnet tekniklerinde ortak amaç, işlem sırasında çocuğun sıfır ağrı, acı hissetmesi ve aile ve çocuğun stresini en azda tutmaktır. Lokal anestezi öncesinde penis köküne uyuşturucu krem uygulanacaktır. Enjeksiyon tekniği ve ilacın hazırlanışı en az acıyı hedefler. Tam uyuşma olduğu kontrol edildikten sonra sünnet yapılır.

Kliniğimizde uyguladığımız başlıca sünnet yöntemleri şunlardır:


IŞIN SÜNNETİ (CO2 lazer kullanımı)

Bu teknikte maksimum 20 watt güç üreten gerçek bir tıbbi lazer kullanılır. Sünnetteki kesme işlemi cerrahi bıçak (neşter) ya da makas yerine lazer ışınıyla yapılır. Bu cihaza üreticisi “Light scalpel” yani “Işın neşteri” adını vermiştir. Dünyada Japonya, ABD, Singapur ve Hong Kong’ta seçkin kliniklerde kullanılmaktadır. Cihazın ürettiği 0.4 mm çapındaki ışın demeti sünnet derisine 2-3 mm mesafeden tutulduğunda (temassız)kesme işlemi gerçekleşir. Penisi korumak için metal klemp ya da sünnet çanı üzerinden kesi yapılır. Böylelikle yarada kanama minimal olacaktır. Küçük bebeklerde ise neredeyse hiç kanama olmaz. Kanayan damar ağızları ise nokta şeklinde yine lazerle bu defa 10 mm uzaklıktan dağınık bir ışınla kolayca kontrol edilir.

İleri teknoloji ürünü bu cihazın sünnet işlemleri için ülkemizde yaygınlaşmasını istiyoruz. Cihazın ilk yatırım ve işletme maliyetlerinin yüksek olması dışında tıbbi bir dezavantajı yoktur. Uygun sünnetlerde kesme işleminden sonra klasik dikiş yerine, doku yapıştırıcısı kullanılarak dikişsiz, estetik sünnet yapılır. Kozmetik sonuçları dikişli sünnete göre çok üstündür. Dikiş izleri, gazoz kapağı benzeri görünüm olmaz ve yara hattı çizgi şeklinde iyileşir.


Halk arasında “Lazerli sünnet” denilince ifade edilen yöntem bu değildir. Otuz yıldır yaygın kullanılan termokoter (ısı koteri) yöntemine lazer denilmiştir. Isı koterinde pilli bir düzenekle ısıtılan metal kesme işlemini yapar ve damarlar dağlandığı için kanama az olur. Isı koterinin de masum ve etkili bir yöntem olduğu kanıtlanmıştır. Bizim kullandığımız lazerde yakma, dağlama yerine kan ve lenf damarlarının içerisindeki su buharlaşır ve mühürlenme işlemi gerçekleşir. Dokuda yaptığı termal hasar ısı koterinden çok azdır ve 0.1 mm altındadır.


Halkımızın, uyguladığımız bu yeni teknolojiyi ısı koteriyle karıştırmaması için CO2 lazer destekli sünnete “IŞIN SÜNNETİ”adını verdim. Plastik cerrahide göz kapağı ameliyatları gibi hassas işlemlerde ve diş hekimliğinde bebek dil ve dudak bağlarının tedavisinde başarı ve güvenle kullanımdadır. Geleceğin sünnet yöntemi olduğunu düşünüyorum.


Avantajları:

-Kısa işlem süresi (5-15 dakika arası)

-İyi kozmetik sonuçlar

-Dikiş izi, sinüsü ve granülasyon dokusu oluşumu yok

-Minimum veya sıfır kanama

-Enfeksiyon oranı çok düşük veya yok

(Ref: Mungnirandr A. ve ark., J Lasers Med Sci 2015, Görgülü T. Ve ark., Int Braz J Urol, 2016)


SÜNNETOMAT (Otomatik Sünnet)

Son yıllarda geliştirilen yeni bir teknolojidir. Sünnet yapan otomatik bir cihaz kullanılmaktadır. Lokal anestezi ve hazırlık sonrasında, uygun ölçümlerle cihaz takılır ve sünneti otomatik olarak yapar. Dikiş yerine metal zımbalar (stapler) kullanılır. Aletin boyutuna göre 8 ile 22 adet metal telle sünnet tamamlanır ve bu teller haftalar içerisinde kendiliğinden düşecektir. Tek kullanımlık ve steril bir cihazdır.

Avantajları: İşlem süresi özellikle yetişkinlerde çok kısalır. Ağrı ve lokal şişlik daha azdır. Tek kullanımlık olması gelişmemiş ülkelerde enfeksiyon kontrolü için değerlidir.

Dezavantajları: Kanama olasılığı az da olsa vardır ve baskılı pansuman, dikiş gibi tekniklerle kontrol edilir. Cihaz tek hastada kullanılır ve satış fiyatı 40-60 dolar aralığındadır. Sünnete ek maliyet eklenmektedir.

Bu tekniği ergen ve yetişkin hastalarımızda bir seçenek olarak sunuyoruz. Yenidoğan ve bebeklerde kullanımının gerekli olmadığını düşünüyorum. Sünnetomat tekniğinin hasta veya aile için ek ekonomik maliyeti vardır.


KLASİK CERRAHİ TEKNİKLER

Sünnet binlerce yıldır uygulanmaktadır. Avustralya Aborjin topluluğunda ilk uygulamasının 10.000 yıl önce olduğu düşünülmektedir. Yahudi toplumu ve Müslüman ülkelerde yine yüzlerce yıllık geleneği vardır.

Cerrahi aletleri kullanarak sünnet yapmanın küçük teknik nüanslarla ayrılan çok sayıda yolu vardır. Forseps kılavuzluğunda, serbest el tekniği, dorsal slit, çift kesili (Amerikan sünneti) ve sünnet çanı yardımlı teknikler sayılabilir. Hastanın yaşına ve anatomisine göre bu tekniklerden bazıları uygun olacaktır. Kesi klasik yöntemde neşter ya da cerrahi makasla yapılır. Kanama kontrolü dikiş veya bipolar koter kullanımı ile sağlanır.

IŞIN SÜNNETİ, klasik cerrahi sünnet tekniklerine eklenerek yapılmıştır. Işın sünnetinin bahsettiğimiz avantajları nedeniyle ailenin özel bir isteği olmadığı sürece, işlem sırasında ve sonrasında kanama riski daha yüksek olan bu eski teknikleri tercih etmiyorum. Sadece yenidoğan döneminde (0-2 ay bebeklerde) sünnet çanı ile yapılan sünnetler son derece güvenlidir. İki aydan büyük bebeklerde ve çocuklarda kesinin termo koter ya da CO2 lazerle yapılmasıyla kanama kontrolü çok daha güvenli olacaktır.


PLASTİK SÜNNET CİHAZLARI

(NEOALİS, KİRVE, CİRCUMPLAST)

Tek kullanımlık plastik malzemeden üretilmiş sünnet cihazlarıdır. Bu yöntemler de ülkemizde ve dünyada yaygın kullanımdadır. Deneyimli ellerde yapıldığında kozmetik sonuçları oldukça iyidir. Sünnet sonrasında çocuğun yaşına göre 2 ile 5 gün arası süreyle peniste bırakılan plastik bir kısım vardır. İkinci bir ziyaretle bu kısmı çıkarmak gereklidir. Büyük çocuklar, klips çıkarma işleminde az da olsa ağrı duyarlar.

Bu cihazlar kliniğimizde bulunmaktadır. Büyük çocuk, ergen ve yetişkinler için rutin kullanımını önermiyorum. Yenidoğan ve 2 yaş altındaki grupta aileye bir seçenek olarak sunuyoruz. Elimizde lazer ve doku yapıştırıcısı kullanılan ve estetik sonuçları son derece iyi başka tekniklerin olması nedeniyle halen rutin olarak önerdiğim bir teknik değildir. Aile tercihi olması halinde her yaş çocukta uygulayabilirim.

Avantaj: Maliyeti düşüktür. Çapraz enfeksiyon riski yoktur. Kozmetik sonuçlar dikiş olmadığı için çok iyidir. İşlem süresi klasik cerrahi sünnete göre belirgin kısadır.

Dezavantaj: Sünnet sonrası peniste aleti taşımak gereği vardır. Yara açılması şansı daha yüksektir. Yara iyileşmesi daha uzun sürede gerçekleşir.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page