Tekrarlayan düşükler sık görülen bir problem değildir fakat ciddi tıbbi ya da psikolojik sorunlar doğurur.
Tekrarlayan düşükler hem tıbbi olarak ciddi sorunlara hem de psikolojik yönü ile önemli sonuçlara yol açabilen bir problemdir. Sıklıkla daha önce 3 ve üzeri düşük yapan kadınlarda tekrarlayan düşüklerden bahsedilir. Bunlar ardışık olabilir yani gebelikler hep düşükle sonlanabilir. Ya da doğum yapan ve çocuğu olan kadınlarda doğum öncesi ya da sonrası 2 ya da 3 kez düşük olabilir. Dolayısıyla düşük yapan kadınların bazılarının çocuğu olabilir fakat 2. ya da 3. çocuk sahibi olmak istediğinde düşük sorunu yaşayabilir.
Tekrarlayan düşükler sık görülen bir problem değildir; sıklığı %1 diyebiliriz. Fakat ciddi tıbbi ya da psikolojik sorunlar doğurur. Tekrarlayan düşükleri kendiliğinden gebe kalan kadınlarda olduğu gibi aşılama ya da tüp bebek tedavileri sonrası da görebiliriz. Özellikle kimyasal gebelikleri de göz önüne alırsak tedavi gebeliklerinde de tekrarlayan düşükleri görmekteyiz.
Peki tekrarlayan düşüklerin en sık sebebi nedir? Bu sorunun cevabı kadın yaşına göre değişir. İleri kadın yaşı olan 38-40 yaş üzeri kadınlarda gebelik kaybı oranı arttığı için tekrarlayan düşükleri ve tedavilerle de düşükleri daha çok görmekteyiz. İleri yaş kadınlarda gebe kalmak zor olduğu gibi düşük riski de artmaktadır. Bunun en önemli sebebi yumurta kalitesinin yaş ile azalmasıdır. Bu bir hastalık değil kadın yaşamının doğal sürecinin bir sonucudur. Dolayısıyla bu gibi sorunları yaşamamak için 35 yaş sonrası bebek istemi olan kadınların oyalanmadan yardımla üreme tedavileri ile ya da kendiliğinden gebelik için doktor kontrolünde olmalarını, takip/tedavilerini zamana yaymamalarını önermekteyiz.
Tekrarlayan düşüklerin düzeltilebilir sebepleri nelerdir? Tekrarlayan düşükleri rahim içi perde gibi patolojilerde de sık görmekteyiz. Ultrasonografide bu gibi rahim problemlerinden şüphelenildiyse rahim filmi ile ya da 3 boyutlu ultrason ile tanıyı koymak ve histeroskopi ile tedavi etmek gerekmektedir. Tedavide gecikilirse tekrarlayan düşükler ve düşük sonrası kalan dokuları temizlemek için yapılan kürtajlar rahim içi yapışıklıklara sebep olabilir. Bu da yapışıklıkları açmak için birden fazla histeroskopi yapılmasına neden olacaktır. Rahim içi yapışıklar kendisi de düşüklere sebep olabilir.
Farkedilmeyen şeker hastalığı, süt hormonu (prolaktin) yüksekliği, tiroid bezi hastalıkları da tekrarlayan düşüklere sebep olabilir. Bunları tespit edip tedavisi planlanırsa sağlıkla gebelik oluşacak ve doğum gerçekleşecektir.
Diğer önemli bir sorun; genetik problemler. Genetik testlerinde problem tespit edilen çiftlerde de tekrarlayan düşükler olabilir. Bu gibi sorunların tespit edildikten sonra tedavisi yoktur fakat düşük olmaması ve sağlıklı bebek sahibi olmak için genetik inceleme yöntemleri (PGT, NGS, Array, FISH) ile tüp bebek tedavisi yapılması gerekebilir.
Tekrarlayan düşüklerin sebebi olarak ileri sürülen pıhtılaşma sorunları ya da bağışıklık sistemi problemleri ise tedavisinde tam bir yöntem ortaya konulamayan sorunlar olup tedavisinin yapılması da tartışmalıdır. Özellikle kan sulandırıcı tabir edilen ilaçların kullanımı konusunda fikir birliği yoktur.
Sonuç olarak tekrarlayan düşükler önlenebilir. Tekrarlayan düşükleri olan kadınların %40-60’ı yine gebe kalabilir. Ama öncelikle altta yatan sorunu ortaya koymak gerekir. İleri yaşta olan (>35 yaş sonrası) kadınların gebeliği ertelememesi, şeker, tiroid, süt hormonu testlerinde sorun olan olan kadınların tedavilerinin planlanması, genetik problemi olan çiftlerin tespit edilmesi, sigara içilmemesi, kilolu olmamaya dikkat edilmesi ve rahim filmi ya da ultrason ile rahimin normal olduğunun tespit edilmesi ile tekrarlayan düşüklerin önemli bir bölümü engellenebilir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere üreme sağlığı danışmanlığı vermek ve doğru bilgiler ışığında çiftleri aydınlatmak tekrarlayan düşükleri önlemekte önemli rol oynar.
コメント