top of page

Tırnak Batması


Tırnak batması, tırnağın iç veya dış kenarının yumuşak doku içerisine dönmesi sonucu ayak parmağında ağrı, kızarıklık ve ilerleyen dönemlerde akıntı ve granülasyon dokusu gelişmesi ile seyreden bir sağlık sorunudur. Anlaşılacağı gibi sorun mekaniktir ve tırnak kenarının ete batmasıyla başlar.

Kimi ayaklarda tırnak batmasına yatkınlık-eğilim vardır. Özellikle çok şişen ve terleyen ayaklar, dar ayakkabı giyilmesi veya tırnakların çok kısa olarak kesilmesi gibi birkaç sebep bir araya gelerek olayı tetikler ve bir dizi can sıkıcı olay başlayabilir.

Yaklaşık hastaların üçte birinde tırnak batması sağ ve sol ayağın ikisinde birden olur. Hastalık, neredeyse tamamen başparmakta olur. Başparmak tırnağının iç ve dış tarafı ile her iki tarafta birden görülme sıklığı ise yaklaşık birbirine eşittir. %1 oranında ise ikinci parmakta görülebilir.



Tırnak batması, erkeklerde kadınlardan yaklaşık iki kat daha fazla görülür. En sık görüldüğü yaş grubu 20-30 yaşları arasıdır. Ancak 10-20 ve 30-40 yaş aralığında da hasta sıklığında belli bir yoğunlaşma görülür.


Tırnak batmasına yatkın bir ayakta bu etkenlerle tırnak kenarında oluşan basınç, tırnağın cilt ve cilt altı dokuya zarar vermesine yol açar. Enfeksiyonların da eklenmesi ve granülasyon dokusunun oluşmasıyla tipik tırnak batması meydana gelir. Granülasyon dokusu epitelle çevrilir. Böylece apse drenajı engellenir. Doku gittikçe şişer ve dış etkilere karşı daha kolay yaralanabilir hale gelir.



TIRNAK BATMASI SEBEPLERİ NELERDİR?


Dışarıdan Bası: -dar, sivri burunlu makosen ayakkabı -sıkı ve küçük çorap -parmağın, alçı içinde kalması -halluks valgus -üstüste binen parmaklar –yumuşak doku tümörleri


İçeriden Bası: -tırnak altı eksoztoz -tırnak altı yumuşak doku tümörü -ayakta ödem yapan hast.-travma kaynaklı parmakta şekil bozukluğu -tırnakaltı kanama- katımsal parmak deformiteleri


Sistemik Hastalıklar: -dolaşım hast. –endokrin hast. –böbrek hastalıkları -kemoterapi sırasında -allerji( sedef hast.) -obesite -aşırı terleyen ayak



TIRNAK BATMASINDAN NASIL KORUNURUZ?


Tırnak batması, tam batmayı engelleyecek korunma yöntemleriyle engellenebilir. Batma başladığında etkili konservatif yöntemler cerrahi gereksinimini ortadan kaldırabilir.

Başparmağın içinde rahat olacağı tırnak kenarlarının baskı görmeyeceği geniş burunlu bir ayakkabı giyilmelidir.

Tırnağı keserken, kenarlarda sivri tırnak dikenleri oluşacak şekilde değil de düz olarak kesilmelidir.

Enfekte bölgenin direnajı ve enfeksiyonun yumuşak dokulara daha da yayılımını engellemek için günde 2-3 defa 10- 15 dakika ılık sabunlu suya sokmak fayda sağlayabilir.

Tırnak kenarında ve etrafında aşırı bir enfeksiyon olduğunda antibiyotik kullanılabilir ancak etkisi sınırlıdır.

Tırnak kenarı çevre yumuşak dokunun içine gömülmüşse batan yeri alıp altına pamuk gibi yumuşak bir şey koymak fayda sağlayabilir. Şeker hastaları, aralıklarla ayakkabı içinden çıkararak ayaklarını kontrol etmelidir.


HANGİ CERRAHİ YÖNTEMLER VAR?


En başta söylemekte yarar var. Tırnak batması tedavisinde en etkili yöntem, fenol ile matrisektomi yöntemidir.


- Tırnak kenarının altına pamuk yerleştirilmesi: Batma yeni başlıyorsa fayda sağlayabilir.


- Tel takılması: Batan yumuşak dokuyu geriye çekerek, batmayı önleme prensibine dayanır. Tırnağa yapılan işlemlerin ağrılı olduğunu duyarak korkanlar için bir seçenek olarak ortaya çıkar. Uzun süreli takip gerektirmesi, işlem sonrası batmanın tekrarlama oranlarının yüksekliği dezavantajıdır. Genellikle konuyu bilmeyen estetisyenler veya kuaförler tarafından da uygulanabildiği için haketmediği kadar popüler ve haketmediği kadar pahalıdır.


- Sadece batan tırnak kısmının alınması: Tekrarlama ihtimali fazladır.


- Tırnak kenarının kama şeklinde alınması ve matriksin mekanik olarak körlenmesi(wedge reeksiyon): Granulasyon dokusu ve batan tırnak kısmı değişik miktarlarda alınabilir. İşlem yetersiz yapılırsa nüks olur. Şiddetli enfeksiyon varsa tıbbi tedavi sonrası yapılmalıdır.


- Tam Tırnak çekimi:


- Tam tırnak çekimi ve matriksin mekanik ya da kimyasal tam koterizasyonu: Tırnağın ve tırnak matriksinin tam olarak çıkarılması, tırnak aşırı derecede deforme ise daha önce birkaç defa başarısız işlem olmuşsa, tırnak yatağında mantar enfeksiyonu varsa ve içe kıvrıklık çok fazlaysa yapılabilir.


- Tırnak matriksinin tam alınması ve tuft ampütasyon: önü alınamayan vakalarda kemiğin ucunun da kesilmesiyle ve parmağın kısalmasıyla sonuçlanır. Mecbur kalınmadıkça yapılmamalıdır.


- Fenol ile matrisektomi: Batan tırnak kenarının alınması ve germinal matriksin fenol ile koterizasyonu-dağlanması. Klasik kitaplara girmiş, uygulanması ve sonuçları açısından en iyi yöntem.


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page