top of page
Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Mustafa Benekli

UZUN ARALIKLI BESLENME: KİMLER DİKKATLİ OLMALI?


Aralıklı beslenmenin en önemli yan etkisi açlıktır. Kendinizi zayıf hissedebilirsiniz, beyniniz yeteri kadar çalışmayabilir. Bu durum geçicidir, yeni yemek rutininize alıştıktan sonra kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Vücudumuz açlığa karşı kendini korumak üzere programlanmıştır. Bu nedenle yemek yediğimizde besinlerin bir kısmı ilerde kullanılmak üzere depolanır. Açlık durumunda hücrelerde biriken depolar yakılarak enerji sağlanır. Bu süreç çok uzun sürmediği sürece negatif etkilerini hissetmezsiniz. Vücut aldığı kaloriden fazlasını yaktığı için bu tür beslenme alışkanlığının ilk görülen etkisi kilo kaybıdır.

Uzun süreli açlıkta vücudun dengesi bozulabilir. Hayatta kalma dürtüsü ile metabolizmanız ve hareketleriniz yavaşlar. Bu durum genellikle 3 günlük sürekli açlık sonrası ortaya çıkar. İlk 3 günde vücut yakıt depolarını idareli kullandığından kilo kaybı hemen ortaya çıkmaz.

Ancak, aralıklı beslenme herkes için uygun değildir.

1. Diyabet veya kan şekeri düzensizliğiniz varsa,

2. Kan basıncınız düşükse,

3. Zayıfsanız,

4. Kronik bir hastalıktan ötürü kullandığınız ilaçlarınız varsa,

5. Zaten bilinen beslenme bozukluğunuz varsa,

6. Menstruasyon düzensizliği olan bir kadınsanız,

7. Gebelik planlıyorsanız,

8. Gebe iseniz veya emziriyorsanız,

aralıklı beslenme size göre değildir, zararlı olabilir.

Aralıklı beslenme kadınlarda çok faydalı olmayabilir. Çalışmalar erkeklerde daha faydalı olduğu yönündedir. Kadınlarda kan şekeri kontrolünü bozabildiğine dair çalışmalar da mevcuttur. Ayrıca, uzun süreli açlık mens düzensizliğine, erken menopoza ve kısırlığa sebep olabilir. Bu yüzden kadınların dikkatli olmasında fayda vardır. Kadınların yavaş başlayıp bir problem olursa hemen bırakmaları önerilir.

Genel olarak sağlıklıysanız, beslenme probleminiz yoksa, çok zayıf değilseniz bir süre aç kalmanın ve aralıklı beslenmenin bir zararı yoktur. Bilinen kronik bir hastalığınız varsa, aralıklı beslenmeyi denemeden önce doktorunuza danışınız.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

MEME KANSERİ

Comments


bottom of page