top of page

Vajinismus Evliliği/İlişkiyi Nasıl Etkiler?


Vajinal girişin çevresindeki kasların istemsiz olarak kasılması sonucu yaşanan ağrı ve endişeye bağlı olarak ilişkiye girememe durumuna vajinismus diyoruz. Cinsel ilişkiye girme korkusu olarak da bilinen vajinismus rahatsızlığı her 10 kadından birinde görülebilmektedir.

Kadınların evlendikleri zaman ilk gece korkusu ile başlayabileceği gibi, daha önceden var olan korkularına bağlı olarak da vajinismus durumu gelişebilir. Sevgililik döneminde herhangi bir sorun yaşamayan kadınlar, penisin vajinaya girme aşamasında ağrı, korku, panik hali yaşamaları ile vajina girişinde kasılmalar ile başlar. Kadınlar bu giriş haline imkansız gözüyle bakmaktadırlar. Bu durum denemeler arttıkça daha şiddetli hale gelebilmektedir. Bir süre sonra düşüncesi bile şikayetleri ortaya çıkarabilir. Bir tür kaygı bozukluğuna ve fobi durumuna dönüşür.

Vajinismus rahatsızlığı yaşayan bir kadının tedavisi, kendisine uygun olan bir planla başarılı olabilir. Hasta tam anlamıyla değerlendirilmeden net bir şey söylemek de doğru değildir.

Tedavi başarısı, hekimin bilgi, deneyim ve yeteneğinin yanında, çifte de bağlıdır. Çiftin istekli, sabırlı ve birbirlerine destek olmaları ve doktorlarına güvenmeleri şarttır.

Çiftte ilişkisel ve iletişimsel olarak problemler varsa öncelikle bunun bir nebze düzeltilmesinde fayda vardır.

Aile ilişkileri, çevre baskısı gibi problemler minimalize edilmeli, çift kendini olumsuz dış etkenlerden tedavi süresince soyutlamaya çalışmalıdır. Bu koşullar sağlandıktan sonra tedavi kişiye göre planlanır.

Bazı hastalarda sadece cinsel eğitim yeterli olabilirken bazı hastalarda parmak veya dilatatör tedavileri, bazı hastalarda terapi düzeyinde tedaviler gerekebilmektedir.

Hastanın tedavi sürecine, uyumuna ve ilerlemesine göre karma tedaviler de uygulanabilir.

Vajinismus tedavisinin ertelenmemesi gerekir, ertelendiği takdirde evliliğinizde ya da ilişkinizde sorunlar yaşamanız mümkündür. Zamanla eşinin gösterdiği tolerans azalabilir ve erkek cinselliğini yaşayamadığı için dışarıda partner arayışına girebilir, bu da evlilik kurumunu yıpratır ve hatta sonlanabilir.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page