top of page

Vajinismus Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?


Vajinal girişin çevresindeki kasların istemsiz olarak kasılması sonucu yaşanan ağrı ve endişeye bağlı olarak ilişkiye girememe durumuna vajinismus deniyor.


Cinsel ilişkiye girme korkusu olarak da bilinen vajinismus rahatsızlığı her on kadından birinde görülebiliyor. Kadınların evlendikleri zaman ilk gece korkusu ile başlayabileceği gibi, daha önceden var olan korkularına bağlı olarak da vajinismus durumu gelişebilir.


Sevgililik döneminde herhangi bir sorun yaşamayan kadınlar, erkek cinsel organının vajinaya girme aşamasında ağrı, korku, panik hali yaşamaları ile vajina girişinde kasılmalar ile başlar. Kadınlar bu giriş haline imkansız gözüyle bakarlar. Bu durum denemeler artıkça daha şiddetli hale gelebilir. Bir süre sonra düşüncesi bile şikayetleri ortaya çıkarabilir. Bir tür kaygı bozukluğuna ve fobi durumuna dönüşür.


Vajinismus çeşitleri

Vajinismus hastalığı kadının cinsel hayatının hangi dönemine rastladığına göre sınıflandırılır. İlk kez cinsel ilişkiye giren kadınlarda görülebildiği gibi cinsel hayatı normal iken sonradan vajinismus problemine yakalanan kadınlarda da görülebilir. Hastalık primer vajinismus ve sekonder vajinismus olmak üzere ikiye ayrılır.


Primer vajinismus

İlk cinsel ilişkisinde vajinanın kasılarak cinsel ilişkiye girememesi primer vajinismus problemi olarak tanımlanır. Bu sınıftaki kadınlar vajinaya giren herhangi bir şeye karşı da kasılma problemi yaşar. Vajinal muayene olamazlar, vajinaya fitil ya da ilaç koyamazlar. Primer vajinismus hastalığının altında yatan temel neden ilk gece korkusudur.


Sekonder vajinismus

Cinsel hayatı normal seyreden bir kadının ağrılı bir jinekolojik muayene, düşük, kürtaj, zor bir doğum gibi travmalar yaşaması sonucu meydana gelen sekonder vajinismus hastalığının temelinde de korku yatar.


Vajinismus olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Cinsel ilişki denendiği zaman penisin ya sadece uç kısmının çok ağrılı ve acılı olarak girebilmesi ya da hiç girememesi ile belli olur. Kadın kendisini istemsiz olarak kasar ve partnerini iter. Bu her denemede gerçekleşir.


Psikolojik nedenler

İlk gece korkusu, kızlık zarı, namus kavramı, cinsellik gibi konular ile ilgili kadının çevreden duyduğu yalan yanlış ve abartılı bilgiler bilinçaltına yerleşir ve cinsel ilişki kurmasını engeller.

Kadının ilk cinsel ilişkisi sırasında fazla acı çekmesi, kanama yaşaması, partneri tarafından ilişkiye zorlanması, tecavüze uğraması gibi durumlar ilerleyen süreçte vajinismusa neden olur.

Kişinin cinsel istismar, taciz ya da tecavüze uğraması, aile içi ensest ilişkiye maruz kalması, ebeveynlerinin cinsel ilişkilerine şahit olma, doğum anına ya da doğum videosunu izleyerek korkma gibi travmalar ileride cinsel ilişki kurmasını engelleyebilir.

Kadının kendisini yetersiz, başarısız ve umutsuz hissetmesi, aşırı stres, kaygılı ve panik yapıya sahip olması da vajinismus hastalığının nedenleri arasındadır.

Vücudunu beğenmeyen kadınlarda ve vücut algısında sorun teşkil eden psikolojik rahatsızlıklar da cinsel ilişkiyi güçleştiren nedenlerdendir.

Yapısal nedenler

Vajinanın kısa olması, vajina içinde perde olması

Kızlık zarının normalden kalın ve sert olması, daha yüksek kenarlara sahip olması gibi kızlık zarındaki yapısal bozukluklar

Vajinal enfeksiyonlar

Bartholin kisti ve apsesi

Pelvik Inflamatuar Hastalığı

Vulvar Vestibulitis Hastalığı.

Vajinismus tanısı nasıl konur?

Vajinismus rahatsızlığı için sadece ilişki esnasında ağrı ve acı olması şart değil. Bazen hasta o aşamaya gelinmesine bile izin vermez. Bu nedenle pek çok kadın halen bakire olarak saptanabilir. Kadın doğum muayenesi ve öykü ile tanı konabilir. Muayene ile vajinismusun derecesi belirlenebilir. Bu da tedavi için yol göstericidir.


Vajinismus tedavisi nasıl olur?

Vajinismus rahatsızlığı yaşayan bir kadının tedavisi, kendisine uygun olan bir planla başarıılı olabilir. Hasta tam anlamıyla değerlendirilmeden net bir şey söylemek de doğru değil. Tedavi başarısı, hekimin bilgi, deneyim ve yeteneğinin yanında, çifte de bağlı. Çiftin istekli, sabırlı ve birbirlerine destek olmaları ve doktorlarına güvenmeleri şart. Çiftte ilişkisel ve iletişimsel olarak problemler varsa öncelikle bunun bir nebze düzeltilmesinde fayda var.


Aile ilişkileri, çevre baskısı gibi problemler minimalize edilmeli, çift kendini olumsuz dış etkenlerden tedavi süresince soyutlamaya çalışmalı. Bu koşullar sağlandıktan sonra tedavi kişiye göre planlanır.


Bazı hastalarda sadece cinsel eğitim yeterli olabilirken bazı hastalarda parmak veya dilatatör tedavileri, bazı hastalarda terapi düzeyinde tedaviler gerekebilir. Hastanın tedavi sürecine, uyumuna ve ilerlemesine göre karma tedaviler de uygulanabilir.


Vajinismus tedavisi ne zaman biter?

Vajinismus tedavisi gerçek bir cinsel ilişki ve jinekolojik muayenenin yapılması ile sonlanır. Bu nedenle tedaviyi sonlandırırken ilişki sonrası kontrol muayenesi önemlidir. Vajinismus tedavisini başarı ile tamamlayan kadınlarda bu sorun tekrarlamaz. Aksine daha kaliteli bir cinsel hayata adım atan kadın cinsellikten keyif almaya başlar.


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page