top of page

Varis Hastaları Nelere Dikkat Etmeli!


VARİSLİ HASTA NELERE DİKKAT ETMELİ

Ne yazık ki, bir hastada varisi ortadan kaldırmanın tek yolu varis çeşidine bağlı olarak bir tıbbi prosedürü seçmektir. Ancak, hastaların yakınmalarını hafifletmeye yardımcı olmak için kullanabileceğimiz çok çeşitli varisli hasta yaşam tarzı önerileri ve varis ev tedavileri vardır. Ayrıca bu yaşam tarzı seçimleri hakkında bilinçli olmak, ek varis gelişme olasılığını azaltmada yardımcı olabilir.

Tabii ki, hastaların kendi güvenliği için sağlıkla ilgili yaptığı herhangi bir davranış ya da değişikliklerin hekim tarafından onaylanması gerekir. Eğer varis hastası iseniz ya da sadece sağlıklı bir toplardamar dolaşımınız olsun istiyorsanız, damar sağlığınız için günlük hayata aşağıdaki ipuçlarını dahil etmeniz gerektiğini düşünüyorum.


DAMAR SAĞLIĞINIZ İÇİN FORMDA KALIN

Bunu yapmanın harika bir yolu düzenli egzersiz ve spor yapmak, yüzmek ile diyet yapmaktır. Sağlıklı bir kiloyu korumak, özellikle bacak ve pelvik bölgede, damarlarınız üzerindeki baskıyı azaltacaktır. Hatta yürüyüş gibi hafif egzersiz ile bacak kaslarının aralıklı kasılma ve gevşemesi, kalbe doğru kan dolaşımını artırır.Varis hastalarının bacaklardaki ağrı, yorgunluk, dolgunluk, şişlik gibi yakınmalarından kurtulmalarında Varis Egzersizleri yapmaları önemli yer tutar. Ancak Varis Jimnastiği yapıyorum, varis geçer mi şeklinde beklentide olmamak gerekir. Zira: Varis Egzersizi, varis başlamasını geciktirebilir, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Ancak hastalığı iyileştirmez.

Damar sağlığınız için formda kalın. Vücudu susuz bırakmamak, düşük yağ, tuz ve şekerli gıdalar seçmek sağlıklı bir dolaşım sistemini desteklemeye yardımcı olur. Aynı zamanda C vitamini gibi bazı vitamin takviyeleri kullanmanın damar sağlığını koruduğuna inanılmaktadır.


RUTİN İŞ YAŞAMINIZI GÖZDEN GEÇİRİN

Günlük iş yaşamınızda ne kadar hareket ettiğinizi gözlemlemek varis yan etkilerinin tetiklenmesini önlememize yardımcı olabilir. Günlük yaşamında hareketsiz ya da uzun süreyle ayakta duran ya da sabit oturan kişilerde, kilo fazlası olanlarda varis daha sık görüldüğünden bu durumlardan kaçınmak gerekir.

Eğer günün çoğunluğunda ayakta kaldığınız bir ortamda çalışıyorsanız, germe, yürüme, esnetme ve oturmak için kısa molalar vermelisiniz. Bu, mevcut dolaşımı sağlıklı bir seviyede tutmak için bacaklarda basınç oluşturacak ve kanın bacaklarda göllenmesini önleyecektir. Eğer bacaklarınızda şişlik oluyorsa ya da gerginlik hissediyorsanız kompresyon çorapları kullanmanız, kanın kalbe geri akışına yardımcı olabilir.

Rutin İş Yaşamınızı Gözden Geçirdiğinizde; İş ortamınız gün boyunca uzun oturma dönemleri içeriyorsa, egzersiz için kısa molalar vermelisiniz. Ayrıca dolaşımı yavaşlatabileceğinden dizlerinizi kıvırmaktan mümkün olduğunca sakınmalısınız. Oturduğunuz yerden de basit egzersizler ile sanki bir arabanın gaz pedalını kullanır gibi yukarı ve aşağı hareketler ile ayaklarınızın hareketliliğini sürdürmelisiniz. Genel olarak, baldır kaslarının daha aktif olması, bacaklarda daha iyi bir dolaşımı sağlar.

Bacaklardaki toplardamar dolaşımının rahatlaması için ayaklar havada dinlendirmek, yürüyerek ya da oturarak bile olsa baldır kaslarını hareket ettiren bir takım Varis Egzersizi denilebilecek egzersizleri yapmak hem bacakları dinlendirir, rahatlatır hem de varis gelişiminde ve varis ilerlemesinde koruyucu etkisi vardır. Mümkün olduğunda, bir kanepe veya yatak üzerinde uzanıp, bacaklarınızı yastıklar ile destekleyerek kalbinizin biraz üzerinde bir seviyeye yükseltmeniz, toplardamar içi basıncı düşürür ve kanın bacaklardan uzaklaştırılmasını destekler.

Uygun kıyafet seçimleri yapmak damar sağlığını olumlu etkileyebilir.DAMAR SAĞLIĞI İÇİN UYGUN GİYİNMEK

Sıkı korse, kemer, külotlu çorap ya da dar kot pantolon gibi sıkı, kısıtlayıcı giysiler giyilmesi, bacaklardan gövdeye doğru kan akımını yavaşlatabilir, kasların hareketlerini de engelleyebilir. Buna bağlı kan bacaklarda birikir ve bacak toplardamarlarında basınç artar. Artan toplardamar basıncı varise neden olabilir. Bu nedenle çok dar giysiler giyilmesi sakıncalıdır.

Yüksek topuklu ayakkabılar ya da çokdüz yerine topuğu hafifçe yüksek ayakkabılar giyilmesi, yürürken baldır kaslarınızı daha iyi çalıştırır ve bacaklarda kan akışını destekler.

Düzenli olarak kompresyon çorapları giyilmesi varislerin yol açtığı acıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu çorap ayak ve ayak bileği çevresine daha sıkı oturacak ve yukarıya doğru gidildikçe yavaş yavaş daha gevşek saracak şekilde tasarlanmıştır. Bu, toplardamar kanının bacaklarda göllenmeyip yukarıya, kalbe doğru akmasını desteklemektedir. Belirli renkler seçilirse bir kompresyon çorapları ile aynı zamanda, varis görünümünü de gizleyebilirsiniz. Piyasada kompresyon çoraplarının birçok şık marka ve türü mevcuttur. Daha fazla bilgi için 0232 422 4372 no’lu telefonumuzdan bize danışınız.

Varis ile yaşayanlarda damar sağlığı için uygun giyinmek, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yaparak yaşam kalitesinde birçok yönden kolay ve faydalı düzelmelerin mümkün olduğu söylenebilir.

Evde veya iş yerinde bu varis yardımcı tedavilerini kullanırken, onların sadece varis ile ilgili rahatsızlıkların azaltılmasında başarılı olacağını, ama varisi ortadan kaldırmayacağını akılda tutmak önemlidir.


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page