top of page
Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Tulga Ulus

VARİS TEDAVİSİ


Varis tedavisinde medikal ya da cerrahi uygulamalardan yararlanmak mümkündür. Varis tedavisi çok çeşitlidir. Tedavi hastanın şikayetlerine göre analiz edilmelidir. İlerlemiş varis hastalığının tedavisinde ise eskiden beri uygulanabilen cerrahi yöntemlerden başlayarak lazer, radyofrekans ve biyolojik yapıştırma yöntemlerine kadar geniş bir yelpaze yer almaktadır.


Varislerin erken tanı ve tedavisi, kapakçıklardaki bozukluğun damar duvarlarında kalıcı değişikliklere neden olmadan tedavisine imkan verir. Günümüzde varislerin pratik ve hızlı çözümleri ilerleyen teknolojiye bağlı olarak gelişmiştir. En uygun çözüm için hastanın, muayenesi sonucu hekimi ile görüşerek birlikte karar verilmelidir.


Bu aşamada hastanın anestezi tercihi, hastanın kan sulandırıcı bir ilaç kullanması, allerjik bünyeye sahip olması , hastanın bir kesiye maruz kalması, kullanılacak yöntemler, hekimin tercihleri hastanın uygun şartlarda en iyi tedavi yöntemi uygulanmalıdır.


Bugün için varislerde biyolojik yapıştırma yöntemleri kullanılarak anestezi veya cerrahi kesi yapmadan tedavi olabilmek mümkün hale gelmiştir. Ancak kullanılacak olan malzeme ve ekibin deneyimi, yapılacak işlem için en önemli bölümünü oluşturmaktadır.


1. Hayat tarzınızı değiştirin

Özellikle yoğun tempoda ve ayakta çalışan kişiler, hayat tarzında değişikliğe gitmesi varis ihtimalini engelleyebilir

1. derece varis olarak bilinen ve varis hastalığının ilk evresi olan kılcal damar varislerinde yaşam biçimini değiştirmek hastalığın oluşmasını engelleyebilir.


Uzun sürekli ayakta durmaktan uzak durmak

Mutlaka kilo kontrolü yapmak

Kan dolaşımını düzene sokmak için egzersiz yapmak

Yukarıdaki maddeler varis hastalığının oluşmasını veya daha kötüye gitmesini engeller. Varis hastaları ayrıca dinlenirken ya da uyurken bacaklarını normal vücut pozisyonundan daha yüksekte tutarak semptomları azaltmaları gerekir.


2. Kompres tedavisi

Varis nasıl tedavi edilir sorusunun en yaygın bilinen cevablarından birisi de kompres tedavisidir. Varis hastalığında doktor tarafından varis tedavisi için üretilmiş ve halk arasında varis çorabı olarak bilinen kompres ürünlerin kullanılması önerilebilir. Bu çoraplar bacaklara ihtiyaç duyulan basıncı sağlayarak kalbe doğru gerçekleşen kan akışını hızlandırıp kolaylaştırır. Ayrıca damarlarda meydana gelen şişmeyi de engeller . Farklı seviyelerde kompres uygulayan bu çoraplar eczanelerde ya da medikal ürünler mağazasında bulunabilir.


3. Ameliyat

Varis tedavisi eğer yaşam tarzında değişiklik ve kompres çorapları işe yaramadıysa, varisler ağrıya ya da genel vücut sağlığında başka sorunlara sebep oluyorsa cerrahi müdahale söz konusu olabilir.


Damar bağlama ya da dikme yöntemi anestezi gerektiren bir cerrahi müdahaledir. Ameliyat sırasında cerrah hastalığın oluştuğu bölgeyi açarak hastalıklı damarları keserek vücuttan alır.


4. Diğer yöntemler

Doktorların varis ameliyatı yerine uygulamayı tercih ettiği ve hem daha kesin sonuçların alındığı hem de hastanın çok zorlanmadığı çeşitli tedavi yöntemleri de mevcuttur. Bunlar,


Hastaya özel bir sıvı ya da köpük enjekte edilerek genişleyen damarların kapatıldığı skleroterapi,

Hastaya kimyasal bir sıvı enjekte edilerek küçük damar yollarının bloke edildiği mikroskleroterapi,

Damarın tamamen kapanmasını sağlayan ve bir ışın tedavisi olan lazer ameliyatı,

Damarı tıkamak için ısı ve radyofrekans dalgalarının uygulandığı ablasyon tedavisi,

Küçük bir kameranın, açılan mikro delikten sokularak gerçekleştirilmesine dayanan endoskopik ameliyatlar şeklinde sıralanabilir.

TEDAVİ YÖNTEMİ ÇOK ÖNEMLİ

Varis tedavi yöntemine karar vermeden önce mutlaka doktorla iletişim halinde olunmalı, prosedürle birlikte gelen riskler hakkında bilgi alınmalıdır. Hastalığın tedavisinde uygulanacak yöntem, semptomlar, varislerin büyüklüğü, konumu, önemi derecesi gibi konular çok iyi teşhis edilmeli. Hekim uygulama yöntemlerinden hangisinin tercih ediyorsa sebeblerini hastasına açıklayarak yapmalıdır.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page