Vertigo; kelime anlamı olarak baş dönmesi anlamına gelmektedir ve bir hareket illüzyonudur. Baş dönmesi dendiğinde hastanın dengesini sağlamadaki her türlü problem anlaşılır. Bu durum hastayı yatağa düşürüp gözlerini dahi açamayacağı şiddetten, sadece zaman zaman bir kayma hissine kadar değişebilir. Hatta sadece bir göz kararması şeklinde ortaya çıkabilir.
Vertigo oluşturan nedene göre şikayetler değişebilmektedir. Her taraf dönüyor, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor, gözlerim kararıyor şeklinde açıklamalar sık duyulur. Vertigo çok şiddetli olduğunda hastalarda gözlerde sıçrayıcı hareket, bulantı ve kusma, ayakta duramama şeklinde belirtiler de olabilir. Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmelerinde beraberinde kulak çınlaması, işitme azlığı, kulakta basınç hissi, bulantı-kusma, kulak akıntısı gibi şikayetler eklenebilir. Nörolojik hastalıklara bağlı baş dönmelerinde ise baş ağrısı, uyuşmalar, felçler, göz hareketlerinde anormallikler olabilir. Vertigo ile bulunabilecek diğer şikayetler çok değişken olabilir. Ancak birçok hastada sadece baş dönmesi mevcuttur.
VERTİGO’ NUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hareket yanılsamasının, olmayan bir hareketi oluyormuş gibi algılamamızın sebebi her iki iç kulağımızdaki vestibüler sistemden beynimize o anki dengemizle ilgili sürekli olarak gönderilen bilgilerde bir uyumsuzluğun ortaya çıkmasıdır.
Gerçek vertigonun nedenleri arasında en sık görülenler vestibüler sistemin yerleştiği iç kulak ile ilgilidir, örneğin BPPV ( Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo), Menier Hastalığı, Vestibüler nörinit vertigoya neden olan en sık görülen hastalıklardandır. Bunun yanı sıra vestibüler sistemin merkezinin yerleştiği beyin sapını etkileyen hastalıklar da vertigo nedenleri arasındadır. Akut ve kronik orta kulak iltihaplarının seyri sırasında da iç kulağın ilthaptan etkilenmesi sonucu vertigo ortaya çıkabilir, etkin bir şekilde müdahale edilmesi gerekir.
VERTİGO’NUN NEDENLERİ NELERDİR?
Başta boşluk hissi, yürürken sendeleme, ayakta durmakta zorluk da baş dönmesi olarak tarif edilebilir. Ancak gerçek vertigo genellikle rotasyonel niteliktedir , çevrenin dönmesi veya kişinin kendisinin dönmesi şeklinde olur.
Vertigo sübjektif bir duygu olduğu için vertigo sebebinin araştırılmasında en önemli adım hastanın yakınmasının değerlendirildiği , özelliklerinin not edildiği öykünün alınmasıdır. Burada vertigonun süresi, baş pozisyonu ile ilgisinin olup olmadığı, eşlik eden başka yakınmalar, bilinç kaybının olup olmadığı sorgulanır. Daha sonraki adım fizik muayenedir ayrıca yardımcı tanı testleri kullanılabilir. Testler arasında , odyolojik testler , videonistagmografi, kalorik testler pozisyonel testler sayılabilir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Vertigo hastalık değil, bir hastalığın belirtisi olduğu için teşhis edilen hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Örneğin en sık görülen Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo ‘nun tedavisi,ilk aşamada vertigoya iç kulaktaki hangi bölümün sebep olduğunun tespit edilmesinden sonra bu bölüme uygun manevralar ile yapılır. Vestibüler Nörinit hastalığında ise ilaç tedavisi uygulanır. Baş dönmesine Menier Hastalığı neden oluyorsa bu hastalığa özel farklı tedavi yöntemleri uygulanır.
Vertigo sebebi olarak bir akut orta kulak iltihabı saptanmışsa ilaç tedavisiyle birlikte miringotomi işlemi ile orta kulaktaki iltihabi birikimin boşaltılması gerekir. Kronik bir orta kulak iltihabı söz konusu ise kulak kemiğine yerleşmiş enfeksiyon cerrahi girişimle temizlenmeli iç kulağın iltihaptan etkilenmiş bölümü onarılmalıdır.
Comments