Yaz aylarında yanlış beslenme ve yanlış sporların kalp krizi riskini artırır.
Özellikle geç saatlere kadar süren akşam yemeği sırasında alkol alınması, yağlı ve ağır yemekler yenmesi vücut dengesini zorlayabilir. Katı yağların kalp krizi riskini artırdığını hepimiz biliyoruz ve kalp krizi yaz döneminde daha fazla oluyor. Bu nedenle sıvı yağ tercih edilmelidir.
Özellikle yaz döneminde diyet yapanlar kesinlikle sıcakta spor yapmamalı. Özellikle Antalya gibi sıcak yerlerde yürüyüş, koşu gibi sporlardan uzak durmalı. Fazla sıvı kaybı nedeniyle elektrolit dengesi bozulur ve bilinçsiz yapılan bu sporlar kalp krizine davetiye çıkarır. Yazın en ideal spor, sabahın erken saatlerinde yüzmektir. Bunun dışında klimalı spor salonlarında ya da evdeki koşu bandında spor yapılabilir
Alkollü ve asitli içeceklerden yaz aylarında sakınmak gerekir. Bunun yerine soda, ayran ve bol su tüketilmesi gerekir. Özellikle ayran en önemli içecek. Çünkü ayran hem tuzdan dolayı kaybolan suyu telafi ediyor, hem de zehirlenmelere karşı koruyucu özelliği var. Ayranda günde 5-6 bardak ayran içilebilir. Bunun yanı sıra soda da içilebilir. Soda, terle birlikte yok olan elektrolitleri yerine koyuyor. Ancak tansiyon sorunu olanlar sodayı sınırlı içmeli.
Kırmızı etin yağ oranı yüksek olduğu için bol balık ve tavuk yenmeli.Balık ve tavuğun ızgarada pişirilmesinin doğrudur. Kızartmalardan uzak durulması gerekmektedir. Yaz döneminde en çok tüketilen dondurmada yağ oranının yüksektir, dondurmanın sınırlı tüketilmesinin doğru olacaktır.
Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmeli. Kepekli ekmeğin posa oranı yüksek olduğu için açlık kan şekerini dengeliyor. Aslında sadece yazın değil, genel olarak kepekli ekmek en doğru seçimdir.
Tatlıdan vazgeçemeyenler yaz aylarında hamurlu tatlı yerine sütlü tatlıları tüketebilirler. Kuruyemişte aşırıya kaçmamak şartı ile yenebilir.
Comentários