top of page

Yaşam Süresi


Kalp tüm vücudun aynasıdır. Kalp sağlıklı ise beden de sağlıklı olur. Kalp atımları ne kadar hızlı olursa ömür o kadar kısalıyor. Ölmek diye tabir ettiğimiz olgu aslında kalp ölümüdür. Çünkü beyin ölümü olsa da kalp çalışıyorsa yaşam var demektir. Her canlı için bir yaşam süresi vardır. Bunu belirleyen en önemli etken ise dakikadaki kalp atım hızıdır.


Kelebekler bildiğimiz en kısa ömürlü hayvanlardır ama kalpleri yoktur, sadece o görevi kısa süreliğine yapacak dolaşım sistemleri vardır. Kalp çarpıntısının en hızlı olanına butterfly kalp çarpıntısı deniyor. Kalbim kuş olup uçacak kelebek çırpınıyor gibi tarif edilir. Ölümcül olan bu durum kalbin jübile yapmaya hazırlandığını gösterir. Kalp acil devreye girmelidir.


Kalp hızı yaşam hızı demektir. Demek ki hızlı yaşayan genç ölüyormuş. Yine bir deyim daha çok doğru çıktı. Bu arada kalp hızını yavaşlatıp ömrü uzatmak elimizde. Ne mi yapacağız. Kalbimiz yavaş çalışsın diye kaplumbağa gibi evimize çekilip oturmayacağız tabi ki. Sporcularda kalp hızı 40'lara kadar iniyor. Uzun yaşayan atlarda da yüksek harekete rağmen kalp hızı yavaş. Hızlı yaşamak hareket hızı değil kalp hızı ve insanda spor yapma ile kalp hızı azalıyor. Yani spor yapmak çalışmak ömrü uzatıyor diyebiliriz.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Σχόλια


bottom of page