Öncelikle anne adaylarının döllenmenin meydana geldiği zamanı tam olarak bilmelerinin mümkün olmadığını belirtmemiz gerekiyor. Bu nedenle korunmasız cinsel ilişkinin ardından yerleşme kanaması olacağı günü önceden net bir şekilde belirlemek son derece güçtür. Çünkü sperm hücreleri rahim koşullarının uygun olması durumunda 3 gün aktif kalabiliyor.
Dolayısıyla cinsel ilişkinin gerçekleştiği günden 1 ya da 2 gün sonrasında da döllenme meydana gelebilir. Bununla birlikte döllenmenin cinsel ilişkiden çok kısa bir süre sonrasında meydana gelmesi de mümkündür. Kadın ve erkek üreme hücrelerinin ne zaman buluştuğunu hem gün hem de saat olarak bilmek pek mümkün görünmüyor.
Halk arasında yerleşme kanaması olarak bilinen kanama ise döllenmenin meydana gelmesini takiben 6 gün ile 12 gün sonrasında oluyor. Bir anlamda döllenmenin meydana geldiği zaman bilinse bile döllenen yumurtanın rahme yerleştiği zaman da net bir biçimde bilinemez. Önemli olan bu kanamanın gebelik göstergelerinden biri olmasıdır. Elbette sağlıklı bir gebelik olduğunu tek başına gösteren bir işaret değildir. Çünkü mol gebelik gibi durumlarda da implantasyon kanaması meydana gelebiliyor.
Kadınlar bu kanama olduktan kaç gün sonra gebelik testi yaptırabileceklerini de merak ediyor. Kadınlarda yerleşme kanaması meydana geldiği günden 5 ya da 6 gün sonra test yapılması ile gebelik sonucu öğrenilebilir. Ancak evde uygulanan ve idrar numunesi ile yapılan testlerin tercih edilmesi durumunda birkaç gün daha beklemek gerekebilir.
Kanda gebelik testi daha erken dönemde sonuç verirken idrar gebelik testlerinin birkaç gün sonrasında sonuç verebildiğini belirtelim. Şayet plansız bir gebelikse yani istenmeyen bir hamilelik meydana geldiyse geç kalmadan kürtaj planlamasının da yapılması gerekiyor.
İşte bu nedenle korunmasız cinsel ilişki yaşayan kadınlar adet dönemi dışında meydana gelen bu kanamayı dikkate almalı ve doğru zamanda gebelik testi yaptırmalıdır. Ülkemizde kürtaj işleminin bazı yasal düzenlemelere tabi olduğunu, hamileliğin 10 haftasından sonra kürtaj yaptırmanın yasak olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Üstüne Görme Nasıl Anlaşılır?
Aslında yerleşme kanaması ile adet dönemi kanaması arasında çok belirgin farklar olduğundan bu kanamayı ayırt etmek son derece kolaydır. Ancak kimi zaman implantasyon kanaması son derece az oluyor ve lekelenme şeklindeki kanama idrar akışı esnasında idrarın renginin çok hafif pembeye dönmesi ile fark edilebiliyor. Aynı zamanda adet dönemlerinde kanama süresi daha uzun olur. Her kadında adet dönemi süresi aynı olmamakla birlikte bu sürecin genellikle 2- 5 gün olduğunu belirtebiliriz.
Oysa üstüne görme olarak adlandırılan kanamanın süresi çok daha kısadır. Genellikle sadece bir gün hatta kimi zaman sadece tek seferlik bir kanama söz konusudur. Çok ender durumlarda bir sonraki gün de yine lekelenme şeklinde bir kanama olabilir.
Bununla birlikte adet dönemlerinde yanma ya da batma gibi hisler olmaz. Ancak yerleşme kanamasının meydana gelmesi sırasında anne adayları hafif bir yanma ve batma hissinin de olduğunu dile getirirler. Bu bilgi doğrultusunda da iki kanamayı birbirinden ayırt etmek mümkün olacaktır.
Bu arada yerleşme kanamasının tıbben son derece normal olduğunu, gebelikle ilgili herhangi bir sorunun habercisi olmadığını da belirtmek gerekiyor. Ancak bu kanama dışında gebelik döneminde meydana gelen bir kanama söz konusu olduğunda zaman kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır.
Yerleşme Kanaması Ağrılı Olur mu?
Yine sıklıkla merak edilen bir konu da yerleşme kanaması durumunda ağrı yaşanıp yaşanmadığıdır. Bu kanama sırasında ağrı beklenen bir durum değildir. Aynı zamanda sancı, kramp gibi hisler de yaşanmaz. Ancak kimi zaman anne adayları çok hafif düzeyde de olsa bir ağrı yaşadıklarını dile getirebilirler. Bu ağrı ise uzun süre devam etmek ve geçicidir. Ağrının dışında anne adaylarının yerleşme kanaması meydana geldiğinde aşağıdaki belirtileri de yaşadıklarını dile getirebiliyorlar:
Sinirli bir ruh hali
Ani sıcak basması ve kısa süreli terlemeler
Vücut ısısında yükselme
Sık idrara çıkma isteği
Gün içerisinde yorgun hissetme
Kabızlık ya da ishal gibi bağırsak sorunları
İştahta azalma
Ciltte yağlanmanın artması
Sivilce ve akne sorunları olması
Elbette yerleşme kanaması durumunda her anne adayı yukarıda sıralanan semptomları yaşamayabilir. Bunlar ender yaşanan belirtilerdir.
İmplantasyon Kanaması Kaç Gün Sürer?
Anne adayları yerleşme kanaması süresi hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebiliyor ancak bu süre her kadında aynı olmayabilir. Hatta aynı kişinin her hamileliğinde de aynı süre boyunca devam etmeyebilir. Genellikle 3 saat ile 4 saat sonrasında kanamanın kesildiği biliniyor. Kimi zaman kanama 3 güne kadar da uzayabiliyor.
Kanamanın süresi konusunda tüm anne adaylarının dikkatli olması gerekir. Çünkü implantasyon kanaması zannedilen aslında düşükten kaynaklı bir kanama olabilir. Düşük vakalarının çok büyük bir bölümünün gebeliğin erken dönemlerinde meydana geldiğini unutmamak gerekiyor. Şayet kanama şiddetliyse, şiddetli ağrı ve sancı gibi şikayetler de kanamaya eşlik ediyorsa derhal doktora başvurulmalıdır.
Yerleşme Kanaması Rengi Nasıldır?
Renk noktasında da yerleşme kanaması ile adet kanaması ayırt edilebilir. Kadınlarda implantasyon kanamasının rengi çoğunlukla parlak kırmızı renktedir. Adet dönemlerinde ise ilk gün meydana gelen kanın rengi kahverengiye daha yakın olur. Bununla birlikte bazı kadınlarda üstüne görme olarak adlandırılan kanamada kanın renginin pembe tonlarında da olabileceğini belirtelim. Özellikle vajinal akıntı ile karışması durumunda kanın rengi pembeye dönebiliyor.
Yerleşme Kanaması Hesaplama
Planlı gebeliklerde yerleşme kanaması zamanının hesaplanmaya çalışılması sıklıkla karşılaşılan bir tablodur. Bu kanamanın zamanı net bir şekilde bilinemiyor olsa da genellikle beklenen adet tarihinden 4 gün ile 1 gün öncesinde olabildiğini belirtebiliriz. Kadınlar adet düzensizliği yaşadıklarında üstüne görme hesaplaması yapmakta zorlanabiliyor. Çünkü hesaplama için adet dönemlerinin zamanlarının tahmini olarak bilinmesi gerekiyor. Yerleşme kanamasıyla ilgili tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Comments