top of page

Yumurta Geliştirme, Çatlatma ve Verim Arttırma Teknikleri


Kısırlık tedavileri içinde en başarılı sonuçlar alınan tedavi yöntemi tüp bebek tedavisidir. Kadından, erkekten ya da her ikisinden de kaynaklanan kısırlık sebeplerinde tüp bebek tedavisi sayesinde gebelik elde edilebilmektedir.

Tüp bebek tedavisi kişiye, çifte özel bir tedavidir. Öyle ki bu tedavinin başından sonuna tüm aşamaları çiftin yaşı, genel sağlık durumları, rahatsızlık yaşadıkları durumlar ve ihtiyaç duydukları alana göre ayarlanmaktadır. Bu bağlamda çiftin ihtiyaçları ve var olan sağlık koşulları doğrultusunda yumurta geliştirme, yumurta çatlatma, daha sağlıklı bir embriyo elde etme ve verimi arttırma için çok özel çalışmalar yapılabilmektedir.

Tüp bebekte verimi artırmak için yapılan uygulamalar
Yumurta geliştirme tedavisi

Tüp bebek tedavisinden başarılı sonuçlar alınabilmesinin temel şartı sağlıklı bir embriyonun oluşturulabilmesidir. Doğal olarak bunun için de öncelikle sağlıklı ve canlı sperm ve yumurtaların var olması gerekmektedir. İşte bu bağlamda tedavinin başında kadının adetinin 21. gününde yumurtalıkları baskılayıcı ilaç kullanılmaya başlanır. Yaklaşık 2 hafta kullanılan bu ilaçlarla elde edilmek istenen sonuç; yumurtalıkların bu sürede yumurta üretmemesi ve yumurta geliştirici ilaçlar kullanıldıktan sonra normalden çok daha fazla yumurta elde edilebilmesidir. Kadının göbeğinin etrafına, koldan deri altına enjektörle uygulanabilen bu ilaçların, burun spreyi şeklinde olanları da mevcuttur. Hasta bu ilaçları doktorun önerileri doğrultusunda evde kendi kendine kullanabilmektedir. Adet kanamasının 3. günü de yumurta geliştirici ilaçlara başlanmaktadır. Kalçadan kas içine ya da koldan deri altına uygulanan yumurta geliştirici ilaçlar, yumurtalıklarda çok sayıda yumurta hücresi oluşumunu sağlamaktadırlar. Yumurta geliştirici ilaçlar kullanılırken, yumurtalıkları baskılayıcı ilaçlar da kullanılmaya devam edilir. Yaklaşık 12-13 gün süren bu ikili ilaç kullanımında ortalama 2 günde bir doktora gidilir, kanda hormon testi ve ultrason muayenesi yapılır. Böylece yumurtaların çoğalma ve büyüme durumları takip edilir.

Yumurta çatlatma iğnesi

Yumurta geliştirme tedavisi ile istenen sayıda ve büyüklükte yumurta elde edildiğinde, kandaki hormon düzeyleri de elverişli ise HCG adı verilen yumurta çatlatma iğnesi uygulanır. Yumurta çatlatma iğnesi, yumurtaları olgunlaştırma amaçlı yapılan bir iğnedir. Adı yumurta çatlatma iğnesi olmakla birlikte iğne yumurtayı çatlatmamaktadır. Zira yumurtalar zaten OPU yöntemiyle toplanacak, yani ince bir iğne ile yumurtaların kesecikleri delinir ve yumurtalar vakumlanarak alınır.

Kaliteli sperm seçimi

Tüp bebek tedavisinin başarılı olabilmesi için sağlıklı yumurtalar geliştirilmiş ve toplanmış olması yetmez. Embriyonun kalitesini hem yumurtanın hem de spermin kalitesi belirlemektedir. Bu bağlamda baba adayından alınan menide semen analizi yapılır. Hem meninin içindeki spermlerin hareketliliği, yapısı, olgunluğu, canlılığı hem de spermleri içinde barındıran meninin yapısı incelenir. Yeterince spermi bulunan erkeklerde en canlı, kaliteli ve olgun olanlar seçilir ve döllenme için kullanılır. Ancak sperm sayısı yetersiz olanlar için de mikro enjeksiyon tekniği kullanılır. Bu yöntemle uygulanan tüp bebek tedavisinde döllenme için tek bir sperm bile yeterli olmaktadır. Zira tek sperm direkt olarak uzman doktor tarafından yumurtanın içine enjekte edilmektedir. Tüm bunlara ek olarak da tüp bebek tedavisindeki yeniliklerden birisi olan sperm DNA’sının araştırılması yöntemi, tam anlamıyla kısırlık tedavisinde çığır açmıştır. Spermlerin DNA’ları incelenip, araştırıldığında yapısal, fonksiyonel tüm bozukluklar, hasarlar, genetik rahatsızlıklar teşhis edilebilmekte ve tüm spermler içindeki en sağlıklı olanlar seçilebilmektedir.

En kaliteli embriyoların transfer edilmesi

Tüp bebek tedavisinin belki de en kilit aşamaları embriyo oluşturma ve transfer etmedir. Zira sağlıklı bir embriyo oluşturulamazsa ve doğru bir şekilde anne adayının rahmine yerleştirilemezse tüm tedavi başarısız olacaktır. Bu sebeple seçilen en elverişli sperm ve yumurtaların birleştirilmesi sonucu oluşan embriyolar özel bir solüsyon içine alınır ve 4. veya 5. güne kadar canlı, sağlıklı kalmayı başaran 1 ya da 2 embriyo anne adayının rahim duvarına yerleştirilir. Bu işlemde sonra da kadının rahim içini desteklemek için hormon ilaçları verilir ve bu sayede embriyonun rahim içi duvarına çok daha sağlam tutunması sağlanır.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page