9 MİLYON KİŞİNİN KOLESTEROLÜ ORTALAMANIN ÜZERİNDE
Türkiye'de 9 milyon erişkinin kan kolesterol düzeyi ortalamanın üzerinde. Bu da, 30 yaşın üzerindeki erkek nüfusunun yaklaşık yüzde 28'ine ve kadın nüfusunun yüzde 35'ine tekabül ediyor
İLK ÜÇ SAATTE HASTANAYE BAŞVURULMALI
Daha tehlikeli olan, olayın farkında olmayan daha genç ya da öncesinde yürürken ya da istirahat anında kısa süreli ağrılar yaşamamış hastalar. Bunlar ağrıyı bilmiyorlar, bu yüzden de o gelen ağrıyı bazen kas ağrısı olarak yorumlayabiliyorlar. Bu da bu kişilerin hastaneye başvurma süresini uzatıyor. Kalp krizinin geç döneminde hastaneye geldiklerinde ise yapılacak girişimden yeterli faydayı sağlayamıyorlar. Oysa krizden sonra, altın saatler dediğimiz ilk 3 saat içinde en yakın hastaneye başvurulması gerekir.
Göğüste sıkışma, yanma hissiyle birlikte ağrı, ağrının sol kola veya çeneye doğru yayılması, ağrının hareketle artması ve dinlenirken azalması ancak tamamen geçmeyip, yarım saatten fazla sürmesi, ağrıyla birlikte soğuk terleme ve mide bulantısı, nefes darlığı. Bunların hepsinin ya da sadece birkaçının bile olması kalp krizi şüphesi uyandırır. En yakın sağlık kurumuna gidilmesi gerekiyor. Bu belirtilerle karşı karşıya kalan kişinin, hemen yardım istemesi, kesinlikle yürümeye ya da merdiven çıkmaya devam etmemesi gerekir. Çünkü aktiviteye devam etmek, zaten oksijen almakta zorlanan kalbin daha da zorlanmasına sebep olacaktır.
KİMLER RİSK ALTINDA
Şeker hastaları, kolesterolü yüksek olanlar, hipertansiyon hastaları, orta yaş ve üzerindeki erkek ve kadınlar, menopoz sonrası kadınlar, sigara içenler, kilolu kişiler ile ailesinde kalp hastalığı bulunanlar ya da genç yaşta kalpten ölüm öyküsü olanların riskli gruptadır.
Hastayı sakinleştirin. Hastayı oturur pozisyonda yerleştirin, hareket ettirmeyin. Solunum, dolaşım gibi hayati fonksiyonlarını izleyin. Vücudu sıkan kıyafetleri gevşetin, kravat var ise kravatı hemen çıkartın.Kalp krizi geçiren kişiyi sıcak tutun. Eğer kalp rahatsızlığı için bir ilaç kullanıyorsa ilacını verin. Derhal ambulans arayın. Hastayı, sağlık personeli ile uygun hastaneye nakledin.
DOĞRU BESLENME
Damar tıkanıklığını önlemek için doğru şekilde beslenmenin önemlidir. LDL türü kolesterolü normal sınırlarda tutulması, tansiyonun kontrol altına alınması, tuz ve yağ tüketiminin düşürülmesi ve riskli grupta bulunanların her yıl kontrolden geçmesi gerekir.
Comments