Bu yazıyı kaleme aldığım bu hafta içinde iki tane 70 yaş üstü kadın hastaya kalp ritm bozukluğu nedeni ile ablasyon uyguladım. Her ikisi de 30 yıldan fazla süredir çok sık çarpıntı atakları yaşamaktaydı. İkisine de şunu söyledim: “ARTIK ÇARPINTI İLE YAŞAMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ.”
İlginçtir ki iki hastam da aynı tepkiyi verdi: Şaşkınlık! Sanıyorum beklentileri benim bir veya iki ritm ilacı reçete etmemdi. Halbuki ikisi de daha önce pek çok ritm düzenleyici ilaç kullanmış ve bunlardan kısmi fayda bile görmemişlerdi. Her ikisi de yüksek olasılıkla çarpıntıların getirdiği stres nedeni antidepresan ilaçlar kullanmaktaydı. Neredeyse her gün çarpıntı atakları geçirdikleri için evden çıkmak istemiyorlardı.
Lokal anestezi altında yani sadece hastanın kasığını uyuşturarak yapılan işlem sonrasında yine aynı şeyi söyledim: “GEÇMİŞ OLSUN. İŞLEM SONA ERDİ. ARTIK ÇARPINTI İLE YAŞAMAYACAKSINIZ.”
Çarpıntı ile seyreden kalp ritm bozukluklarının tedavisinde son yıllarda baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. Bazı ritm bozukluklarının tedavisinde ayrıntılı bir değerlendirme sonrasında ablasyon tedavisini ilk seçenek olarak önerebiliyoruz. Yani hasta hiç ilaç kullanmaya mahkum olmadan bu hastalığından tamamen kurtarılabiliyor.
Anjiyo masasına alınan hastanın kasığı lokal anestezi ile uyuşturuluyor. Kalp ve damarların ağrı hissi olmadığı için işlem büyük oranda tamamen ağrısız olarak gerçekleşiyor. Kateter denen ince borular kasık damarlarından hastanın kalbine kadar ilerletiliyor. Önce kalbe ağrı oluşturmayan elektriksel uyarılar veriliyor. Hastanın çarpıntısı masada tekrar oluşturuluyor. Ardından, oluşturduğumuz elektriksel uyarılara ritm bozukluğunun verdiği yanıtlar inceleniyor. Bu şekilde çarpıntıya neden olan ritm bozukluğunun mekanizması ve nereden kaynaklandığı tespit ediliyor. Ritm bozuklukları genellikle kalp kas liflerinin elektriksel ileti özelliklerinin değişmesi veya bozulması ile ortaya çıkar. Ritm bozukluğuna neden olan hastalıklı kalp kası lifleri radyofrekans dalgalar ile 60 °C’a kadar ısıtılıyor. Bu esnada çoğunlukla hasta ağrı hissetmiyor. İşlem sona erdikten sonra yine ağrısız elektriksel uyarılar verilerek ritm bozukluğunun tamamen tedavi edilip edilmediği kontrol ediliyor.
Bu işlemlerin tedavi başarıları oldukça yüksek. Komplikasyon oranları çok düşük. Ancak, bu işlemler girişimsel olduğu için işlem ile ilgili tüm riskler işlemden en az bir gün önceye hastalarımıza ayrıntılı olarak anlatılıyor.
Comments