top of page
Yazarın fotoğrafıDt. Huzeyfe Mustafa Akbaş

Çocuk Diş Hekimliği


Doğumdan ergenlik çağına kadar çocuklarımızın ağız ve diş sağlığının önemini kavraması, yaşamlarının büyüme ve gelişme döneminde bulunan 0-14 yaş arası çocuk ve gençlerin çürüksüz bir yaşama başlamaları için en önemli adımdır. Pedodontisler yani çocuk diş hekimleri, bu süreçte bebek, çocuk ve gençlerin ağız ve diş sağlığını korumak için önleyici diş tedavileri uygular. Bebek, çocuk ve genç diş sağlığı ile ilgili en çok merak edilenlere aşağıda ulaşabilirsiniz.

Biberon çürüğü nedir, bu çürüklerin oluşması nasıl önlenebilir?

Bebeklerin daha rahat uykuya dalması için sürdürülen gece beslenmelerinin ardından, diş üzerinde biriken ve uyku sırasında temizlenemeyen sütler bakteri oluşumuna ve en nihayetinde de biberon çürüğüne neden olmaktadır. Bu çürüklerin oluşmasını önlemek için beslenme alışkanlıkları düzenlenmeli, süt tüketiminin ardından ağız ve diş temizliğini sağlamak için mutlaka su içirilmelidir. Buna ek olarak yumuşak bir bez yardımıyla bebeklerin dişleri düzenli bir şekilde temizlenmelidir.


Uzun süreli emzik kullanımı ve parmak emme alışkanlığı diş yapısının bozulmasına neden olur mu?

Uzun süreli emzik kullanımı diş diziliminin olumsuz etkilenmesine ve konuşma bozukluklarına neden olabilir. Parmak emme alışkanlığı, derin damak oluşumu, konuşma bozukluğu ve üst ön dişlerin daha çok öne çıkması ve alt ön dişlerin arkaya doğru kaymasına neden olur. Bu iki alışkanlık hem süt dişlerinin hem de daimi dişlerin yapısını olumsuz etkileyeceği için en kısa sürede bu alışkanlıkların bırakılması ve hali hazırda oluşmuş bozuklukların düzeltilmesi amacıyla pedagogdan ve pedodontisten destek alınması gerekmektedir.


Diş travmaları nedir ve nasıl önlenebilir?

Çocuklar yürümeye başladıklarından ergenlik dönemine kadar oldukça hareketli ve aktif bir yaşam sürer. Bu aktif yaşamla birlikte çocukların düşme, sert zemine çarpma ve takım sporları sırasında darbe alma gibi travmalar yaşaması olasıdır. Bu olasılıkları azaltmak için koruyucu dişlik kullanmalı ve yaşanan her diş travasında sorun büyümeden en hızlı şekilde tedavisi sağlanmalıdır.


Süt dişleri neden önemlidir?

Çocuklarda süt dişleri hem mevcut hem de gelecekteki hayat kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Sağlıklı süt dişleri estetik görüntüsüyle çocuğun mutlu ve kendine güvenli bir birey olmasına, sağlıklı bir şekilde yiyecekleri ısırmasına ve çiğnemesine, doğru ve akıcı bir şekilde konuşmasına olanak sağlar. Sağlıklı ve güçlü bir süt dişi yapısı sayesinde daimi dişler için gerekli altyapı sağlanmış olur.


Süt dişlerinin çürüme riski ile kalıcı dişlerin riski aynı mıdır?

Dişlerin çürümesine ağız ve diş çevresinde bakterilerin birikmesi neden olmaktadır. Bir çocukla yetişkin bir bireyin yaşam tarzlarını kıyasladığımızda, çocukların şeker ve karbonhidrat içerikli besinleri daha çok tüketmesi, ağız ve diş temizliğine yeterince özen göstermemesi süt dişlerinin çürümeye daha yatkın olmalarına neden olur. Bu nedenle çocukların beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve ağız sağlığını koruması için gerekli eğitimin verilmesi ve düzenli bir biçimde çocuk diş hekimine kontrol muayenesinin yaptırılması oldukça önemlidir.


Çocuklarda diş çekimi ne gibi durumlarda yapılmaktadır?

Süt dişleri, daimi dişlere rehber görevi gördükleri için süt dişinin çekilmesi yaşanılan sağlık sorunlarında en son tercih edilen tedavi yöntemidir. Konusunda uzman bir pedodonistin ayrıntılı tetkikinin ardından eğer mevcutta bulunan süt dişi daimi dişin sağlığı için bir tehdit oluşturuyorsa süt dişinin çekimi tercih edilmektedir.


Kalıcı dişlerin süt dişleri düşmeden çıkması durumunda neler yapılmalıdır?

Daimi dişlerin henüz süt dişleri düşmeden çıkması, süt dişlerinin düşme sürecini yavaşlatabilir ve diş dizilimini olumsuz etkileyebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bir pedodontiste ve endodontiste başvurulması, gerekli ise süt dişinin çekilmesi ve diş dizilimini düzenlemek için ortodonti tedavisinin başlaması sağlanmalıdır.


Çocuklarda ne zaman ortodonti tedavisi yapılmalıdır?

6-7 yaşlarına gelmiş tüm çocukların ortodonti uzmanı tarafından kontrol muayenesinin yapılması gerekmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi erken yaşta yapılacak çocuk ortodonti tedavisi, çocuğun tüm yaşamı boyunca ağız ve diş sağlığını korumasına önemli bir katkı sağlayacaktır.


Dişlerin çürümesini engellemek için neler yapılmalıdır?

Süt dişlerinin düzenli olarak günde iki kez fırçalanması sağlanmasına ek olarak koruyucu tedavilere de başvurulabilir. Koruyucu, önleyici bir tedavi olan ve sadece bir kez uygulanan Fissür Örtüsü yani diş ojesi sayesinde hem diş minesi güçlenir hem de diş yüzeyleri çürüklere karşı korunması sağlanır.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page