Hormonlar değişik salgı bezlerinden dolaşıma salınan, vücudumuzun düzenli çalışmasında çok önemli olan ve genelde protein ve glukoprotein yapısındaki maddelerdir. Hormonlar organizmanın birçok fonkksiyonunun doğru çalışması ve gelişmesi için çok önemlidir. Örneğin bir çocuğun normal büyümesi direkt olarak hormonlarla yakın ilişkilidir.
Endokrinoloji Bilimi vücudumuzun hormonlar ve bunları salgılayan salgı bezleri ile ilgili sorunları ve hastalıkları ile uğraşan tıp bilimin dalıdır.
Çocuk Endokrinolojisi veya tıp diliyle Pediatrik Endokrinoloji ise yenidoğan döneminden 18 yaşına kadar olan bebek, çocuk ve ergenlerde görülen;
Büyüme Gerilikleri
Boy Kısalıkları
Erken Ergenlik,
Gecikmiş Ergenlik
Şeker Hastalığı (Diyabet)
Hipoglisemi (Kan Şekeri Düşüklüğü)
Şişmanlık (Obezite)
Guatr Ve Tiroid Bezi Hastalıkları (Hipotiroidi-Hipertiroidi)
Cinsel Gelişim Bozuklukları
Penis Sorunları
Böbrek Üstü Bezi Hastalıkları
Adet Düzensizlikleri
Aşırı Tüylenme
Hipofiz Bezi Hastalıkları
Turner Sendromu
D Vitamini Ile Ilgili Hastalıklar
Kalsiyum Ve Fosfor Metabolizması Ile Ilgili Bozukluklar
Başta Raşitizm Olmak Üzere Değişik Kemik Hastalıkları
gibi endokrinolojik sorunların tanı, tedavi ve izlemleri ile ilgilenir.
Çocuk Endokrin Uzmanları tıp fakültesini ve 5 yıllık Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimlerini tamamladıktan sonra, en az 3 yıl çocuk endokrinolojisi dalında eğitim alırlar ve gerekli sınavları geçtikten sonra Çocuk Endokrin Uzmanı olmaya hak kazanırlar.
Çocuklar sürekli büyüme ve gelişme trendi içinde olduklarından küçük erişkinler olarak kabul edilemezler. Birçok fizyolojik ve psikolojik özellikleri erişkinlerden farklıdır. Çocuklardaki erken dönemlerde görülebilecek endokrin sorunlar erken tedavi edilmezlerse daha sonraki yaşamlarında ciddi olumsuzluklara neden olabilir. Çocukların endokrin bozuklukları ve hormonal problemleri mutlaka bir Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı tarafından takip ve tedavi edilmelidir.
Comentários