top of page

Çocuklarda Göbek Fıtığı

Göbek fıtığı (umbilikal herni) her yaşta görülebilen, cinsiyet ayırt etmeyen çoğunlukla bebeklerde görülen bir durumdur.

Göbek fıtığı (umbilikal herni) her yaşta görülebilen, cinsiyet ayırt etmeyen çoğunlukla bebeklerde görülen bir durumdur. Göbek deliğinin olduğu bölgede sıklıkla ağlama, ıkınma ve öksürme gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda fark edilir. Fıtık olan bölgeye karın içerisinden yağ dokusu ya da bağırsak girip çıkıyordur. Göbek fıtıklarının %90dan fazlası 4 yaşına kadar kendiliğinden düzelebildiğinden cerrahi müdahale genellikle tercih edilmez. Belirli aralıklarla hastanın kontrole getirilmesi yeterlidir.

Kasık fıtıklarının aksine fıtığın içerisinde giren organın sıkışması çok nadirdir. Fıtık bölgesi üzerine kumaş sarmak ya da bir cisim koyarak kuşak yapmak sakıncalıdır ve yapılmamalıdır. Zira normalde sıkışmayacak olan fıtık kesesi içerisindeki doku maalesef dışarıdan müdahale sonucu sıkışabilir. Bu durum gereksiz cerrahi sonuçlar doğuracağından göbek fıtıklarına kesinlikle dışarıdan müdahale yapılmamalıdır.

Dört yaşından büyük çocuklarda göbek deliği veya etrafında şişlik sebat ediyorsa artık kendiliğinden düzelme ihtimali düşüktür ve ameliyat gereklidir. Göbek fıtığı ameliyatı yetişkinlerden farklı olarak hastanın kendi dokusu kullanılarak onarıldığından görece basit ve problemsiz ameliyatlardır. Ameliyat süresi kısadır ve hastanın hastanede yatmasına operasyon öncesi ve sonrası genellikle ihtiyaç duyulmaz. Ameliyat sonrası tekrarlama riski oldukça düşüktür.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page