top of page
Yazarın fotoğrafıUzm. Dr. Bilge Ateş

ÇOCUKLARDA H1N1-DOMUZ GRİBİ



Domuz gribi İnfluenza virüslerinden A tipinin neden olduğu, sıklıkla kış aylarında görülen ve mevsimsel grip hastalığı ile aynı belirtilerle kendini gösterebilen bir solunum yolu hastalığıdır.

İnfluenza virüsleri antijenik yapılarına göre A, B, C tiplerine ayrılır. İnfluenza C virüsü daha çok üst solunum yolu hastalığına neden olan nadir bir etkendir. İnflenza A ve B ise salgınlardan sorumlu olan virüs tipleridir.


Neden Domuz Gribi Deniyor?

H1N1 in domuz gribi şeklinde adlandırılmasının nedeni virüsün domuzlarda görülen grip hastalığına neden olan virüsle büyük benzerlik göstermesi ve bu virüsün mutasyona uğramış şekli olmasıdır. Bu mutasyon sonucunda virüs domuzdan insana geçip hastalık yapma özelliği kazanmıştır.


Nasıl Bulaşır?

H1N1 virüsü kişiden kişiye damlacık yoluyla bulaşır ancak bulaşmada yüzeylerin rolü de ihmal edilmemelidir. Virüs vücut dışında 2 saat canlı kalabilmektedir. Kişi bol miktarda virüs barındıran masa, kapı kolu, oyuncak gibi yüzeylere temas ettikten sonra elini gözüne,burnuna ağzına değdirirse de bulaşma meydana gelebilir. Virüsün bulaş sonrası enfeksiyon yapma süresi (kuluçka süresi) 1-4 gündür. Hastalık başladıktan sonraki 24-48 saat bulaştırıcılığın en yüksek olduğu dönemdir, sonra azalarak bir hafta kadar sürebilir.


Korunmak için neler yapılmalı?

Hastalık en çok Ocak-Mart aylarında görülür. Bu yüzden Amerikan Pediatri derneği özellikle 6 ay-5 yaş arasındaki çocukların Ekim-Kasım aylarında aşılanmasını önermektedir. Risk faktörü olan hastaların (kreşe gitme, kreşe giden abi-abla olması, astım, kalp hastalığı, şeker hastalığı, kronik akciğer hastalığı, doğuştan bağışıklık sisteminde yetersizlik gibi hastalıklar olması ) özellikle aşılanması gerekmektedir. Aşı 6 ayın altındaki bebeklere uygulanmamaktadır. İlk kez yapılacaksa 1 ay arayla 2 kez yapılaması takip eden yıllarda tek doz olarak devam edilmesi önerilir. 3 yaşına kadar yarım doz, 3 yaş sonrası tam doz uygulanmaktadır.


Aşı olmanın yanı sıra çocukların gribe yakalanmasını önlemek için bazı önlemler de alınmalıdır.

· Çocukları hasta kişilerden uzak tutmak,

· Öksürürken ya da hapşırırken yüzünüzü kolunuzun içiyle kapatmak,

· Sık sık el yıkamak,

· Gribin sık görüldüğü aylarda kapalı kalabalık ortamlarda bulunmamak,

· Dengeli ve c vitamininden zengin beslenmek

· Düzenli spor yapmak alınabilecek diğer önlemlerdir.


H1N1 Gribinin tedavisi varmıdır?

Grip tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Hastalık süresince sıvı alımı çok önemlidir. Bu nedenle su, meyve suyu ve kafeinsiz içecekler tavsiye edilir. Yeteri kadar sıvı alınması sinüslerdeki ve göğsünüzdeki salgıların daha az birikmesine ve vücuttan daha kolay temizlenmesine yardım eder. Grip tedavisinde ateş, kas ağrısı gibi belirtileri rahatlatmak için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir, ciddi hastalık durumlarında doktorunuzun uygun gördüğü antiviral ilaçlar da kullanılabilir fakat özellikle 6 yaşın altındaki çocuklarda soğuk algınlığı ilaçları kullanılmamalıdır.

Eğer grip semptomlarını takiben çocuğun durumu ağırlaşıyor, ateş, titreme, göğüs ağrısı, hızlı nefes alıp verme, terleme, yeşil ya da kanlı balgam, dudaklarda ya da tırnaklarda morarma oluyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page