Doğuştan yada kazanılmış santral sinir sistemi defekti olmayan 5 yaşın üzerinde ki çocuklarda istemsiz olarak uykuda gece alt ıslatma Enürezis noktürna olarak adlandırılır.
Sadece gece alt ıslatma şeklinde ise monosemptomatik enüresiz, gece ıslatmanın yanında gündüzleri ani sıkışma hissi sık idrara gitme gündüz idrar kaçırma kronik kabızlık gibi bulguların eşlik ettiği durumlarada monosemptomatik olmayan enürezis olarak adlandırıldır.
Bunun yanında çocuklarda idrar tutmayı sağlayan sfinkter ve pelvik taban kaslarının geç olgunlaşması sonucunda gündüz ve gece alt ıslatma ile beraber işeme zorluğu görülen işeme disfonsiyonu dediğimiz rahatsızlıklar bulunmaktadır. Burada altta yatan bir nörolojik bozukluk olmamasına rağmen sıklıkla kabızlık gibi barsak düzensizlikleri ile birlikte gece ve gündüz idrar kaçırma görülmektedir.
Çocuk gelişiminde sıralama yaparsak önce gece barsak, sonra gündüz barsak, sonra gündüz idrar ve en son olarakta geceleri idrar kontrolü sağlanır. Genel olarak 2 yaşa kadar gündüz 4 yaşa kadarda gece idrar kontrolü sağlanır. Ülkemizde 7 yaşına gelmiş kız çocuklarının %6 sında erkek çocuklarının %3,8 inde gündüz idrar kaçırma problemi ile karşılaşılır.
İşeme disfonksiyonu eğer doğru şekilde tanımlanmaz ve tedavi edilmezse çok ciddi böbrek rahatsızlıklarına kadar varan ve ileriki yaşlarda çok ciddi özgüven problemi yaşamasına ve psikolojik olarak etkilenmesine sebep olabilir. Çocuk alt ıslatma problemi çocuk üroloji hekimince doğru şekilde tanımlandıktan sonra aileninde katılımı ile aile ve çocuk bilgilendirilip beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi davranış terapisi ile birlikte mesane ve pelvik taban kaslarının doğru şekilde kullanma alışkanlığını kazandıran BİOFEEDBACK ÜROTERAPİ tedavisi uygulanmaktadır. Bu terapi çocuklara eğlenceli bir şekilde seans seans uygulanıp animasyon eşliğinde oyun oynarken aynı zamanda pelvik taban kaslarını doğru kullanmayı öğreterek hem idrarını doğru zaman gelinceye kadar tutabilmesini hemde rahat bir işeme sağlamasını öğretmektedir.
コメント