Çocuklarda iştahsızlık nedenleri konusunu anlatmaya çalışacağımız bu ya zıda öncelikle iştahsızlık nedir ona bakalım. İştahsızlık çocuğun yeterli büyüme ve gelişmesi için alması gereken temel gıdaları bile, değişik sebeplerden dolayı ret etmesidir.
İştah; hoş tat ve haz ile ilişkili öğrenilmiş psikolojik yeme ihtiyaç ve isteğidir. Fizyolojik olarak normal bir şekilde büyüyen, mikro ya da makro besin eksikliği göstermeyen çocukta normal iştahlı olduğu söylenebilir.
Yanlış şekilde iştahsız çocuk tanımlaması da yapılabilir, normal bir çocuğun yanlış değerlendirilmesi sonucu olabilen yalancı iştahsızlık ya da gerçek iştahsızlık da normal olarak değerlendirilebilir.
Çocuklarda iştahsızlık nedenleri derken sağlıklı çocuklarda psikolojik ya da normalin varyantı gibi olabilirken, bir hastalığa bağlı da olabilir.
Organik ya da organik olmayan sebeplerle iştahı az olması durumu gelişim geriliğine yol açarken, aşırı iştahlı bireylerde de obezite durumu görülebilir.
Bir çok ebeveyn çocuklarının çok iştahsız olduğundan , hiç bir şey yemediğinden, çok yemek seçtiğinden bahseder. Tuhaf yemek alışkanlıkları olduğundan bahseder. Bu tür sorunlar çocukların %25 lik kısmında vardır. Ancak bu çocukların çoğunda büyüme geiliği, makro ya da mikrobesin eksiklikleri görülmez. Ancak %1-2 lik kısımda ciddi gıda reddi, beslenme isteksizliği durumları görülebilir.
İştahsızlık çocuk doktoru kliniklerinde çok sık görülen bir durumdur. İştahsızlık görülme yaşı, en sık yeni besinlerle tanışma dönemi olan 6-36 aylar arasındadır.
İştahsız bebeklerin çoğunda sebep beslenmede ebeveyn ve yanlış yönlendirme hataları olsa da bu bebeklerin %1-2’ sinde ciddi iştahsızlık nedenleri mevcuttur.
Bebeklik döneminde görülen ciddi iştahsızlık problemleri bu dönemlerde çözülmediği taktirde, adolesan döneminde bile devam edebildiği gözlenmiştir. Bu nedenle iştahsızlık çocuk doktoru, diyetisyen, beslenme uzmanları tarafından dikkate alınmalıdır.
Çocuklarda İştahsızlık neden olur, risk faktörleri nelerdir?
Çocuklarda beslenme sorunları yetersiz büyümenin nedeni olabilir, altta yatan hastalıklardan kaynaklanabilir, ya da her iki durumdan kaynaklanabilir.
Yaşa uygun olmayan diyet, iştah kaybına neden olabilir. Besin allerjileri yeme güçlüğü huzursuzluk ve kusma ile karşımıza çıkabilir.
Süt çocuklarında beslenme sorunlarının çoğu davranışsal problemlerden kaynaklanmaktadır. Anne bebek arası bağlanma bozukluğu 2 -8 ay, infantil anoreksi (6-36 ay) ve genellikle malnütrisyonun eşlik etmediği seçici beslenme en başta gelen davranışsal yeme bozukluklarıdır.
Birinci çocuk olma
Gastroözefageal reflü
Besin alerjileri
Prematüre doğum öyküsü, • Nöromotor veya anatomik problemlerin olması • Uzun süre yenidoğan döneminde tüp ile beslenme ya da parenteral olarak beslenme • Çalışan anne-baba, • Deneyimsiz bakıcı, • Dengesiz ve düzensiz beslenme, • Aile içinde psikolojik stres faktörlerinin olması
Çocuklarda İştahsızlıkta Neler Yapıyoruz?
Çocuğun büyüme çizelgesinin doğumundan beri olması çok önemlidir. Çünkü gelişimde durma dönemleri ne zaman başlamış bizim için önemlidir. Yine son 3 – 7 günlük beslenme listesi önemlidir. Son günlerde neler yediğini bilmek isteriz. Mümkünse bebeğin nasıl beslendiğini izlemek isteriz. Eğer bir hastalığa bağlı bir problem düşünüyorsak geniş kapsamlı laboratuvar tetkikleri ve radyoloji tetkikleri isteyebiliriz.
İNFANTİL ANOREKSİYA
Bebeğin kronik iştahsızlığı; kendisine yeterli miktarda yiyecek verilmesine rağmen bunu, en az bir ay süredir reddetmesi
Gıda reddinin üç yaştan önce başlaması
Çocuğun açlık duymaması ve yiyecekten kaçmasına rağmen bakıcısına aşırı bağımlılığı
Belirgin büyüme geriliğinin gözlenmesi
Gıda reddinin posttravmatik gastroenterolojik durumlardan kaynaklanmamış olması
Altta yatan organik hastalıklara bağlı besin reddinin bulunmaması
Comments