top of page

Çocuklarda Kabızlık

Kabızlık her yaşta görülen, hayat kalitesini bozan ciddi bir problemdir. Birçok farklı şekilde karşımıza çıkabilmektedir.

Kabızlık her yaşta görülen, hayat kalitesini bozan ciddi bir problemdir. Birçok farklı şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Yani kabızlığın aslında tek bir tanımı yoktur. Özellikle çocuklarda kış aylarında sıklığı artan solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle kabızlık da daha sık görülmeye başlanabilir. Bunun nedeni ağzından soluk alıp vermeye başlayan çocuk ister istemez çok fazla hava yutar. Hem hastalığın yarattığı rahatsızlık hem de kullanılan ilaçlara bağlı olarak iştahı da azalan çocukta gaz çıkaramama ve kaka yapamama ve dolayısıyla karın ağrısı şikayeti ile meydana gelir.

Kabızlık süresi uzadıkça hasta bir kısır döngüye girer. Kalın bağırsakta uzun süre kalan dışkının içerisindeki su daha da emilerek kaka katılaşır hatta taşlaşabilir. Tuvaletini yapmaya çalışan ve üstelik oldukça sert bir kaka çıkarmaya çalışan çocuğun poposunda çatlak meydana gelebilir. Bu çatlak da eklenince kaka yapma çok ağrılı bir hal aldığından zaten uzayan süreç çocuğun popom acıyacak korkusu ve buna bağlı kakasını tutma eğilimi nedeniyle içinden çıkılmaz bir hal alır.

Böyle durumlarda kabızlık birkaç açıdan ele alınmalı ve hekim-aile uyumu mutlaka sağlanmalıdır. Tedavi sıklıkla uzun soluklu olmalı, çocuğun şikayetleri geriledikçe hekime olan güveni de artacağından sorun kökünden çözülmüş olmaktadır.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page