Çocuklardaki kasık fıtığı (inguinal herni); başta bağırsaklar olmak üzere karın içi organların kasık kanalı içerisine girip şişliğe sebep olur...
Çocuklardaki kasık fıtığı (inguinal herni); başta bağırsaklar olmak üzere karın içi organların kasık kanalı içerisine girip şişlik oluşturmasıyla belirti verir. Kız çocuklarında kasık kanalı (fıtık kesesi) içerisine yumurtalık ve tüp de girebilir. Erkek çocuklarda ise kasık fıtığına bağlı şişlik ertorbasına kadar ulaşabilir. Tedavi edilmeyen kasık fıtıklarının boğulma riski vardır. Acil koşullarda ameliyatı gerektiren bu durum bebeklerde ve küçük çocuklarda daha sık görülür. Bu nedenle, çocuk hangi yaşta olursa olsun kasık fıtığı saptandıktan sonra geciktirilmeden tedavi (ameliyat) edilmelidir.
Bir tarafta kasık fıtığı saptanan olgularda, karşı tarafta da fıtık olma olasılığı özellikle küçük çocuklarda normalden daha yüksektir. Bu nedenle aynı anda karşı tarafın da endoskopik olarak değerlendirilmesi ve fıtık bulgusu saptanırsa o tarafın da onarılması yaralı olacaktır.
Sünnet hariç tutulacak olursa, kasık fıtığının onarımı ya da ameliyatla tedavisi çocuklarda en sık yapılan cerrahi girişimdir. Genellikle açık ameliyatla yapılmakla birlikte özellikle bazı seçilmiş olgularda kapalı ameliyat ile de tedavisi mümkündür. Her iki durumda da cerrahi tedavinin başarı oranı oldukça yüksektir.
Comments